V zadnjih 20 letih je umrlo 1657 novinarjev

ByAna Koren

8. aprila, 2023
Foto: Pexels

V zadnjih 20 letih je umrlo 1657 novinarjev

V zadnjih 20 letih je zaradi svojega dela življenje izgubilo skupno 1657 novinarjev, so sporočili nemški Novinarji brez meja (RSF).

RSF navaja, da je bila večina smrti umorov ali atentatov, napadov, napadov na vojnih območjih ali poškodb. V 95 odstotkih primerov je šlo za moške.

Nemška podružnica RSF je objavila reportažo ob 20. obletnici smrti nemškega novinarja Christiana Liebiga.

Liebig je bil ubit v raketnem napadu v Iraku, medtem ko je za revijo Focus pokrival ameriško enoto. Z njim so umrli njegov španski kolega Julio Anguita Parrado, ki je delal za El Mundo, in dva vojaka.

Od leta 2003 je v Iraku umrlo skupno 300 novinarjev. Irak je torej najnevarnejša destinacija za novinarje v zadnjih 20 letih, nevarnejša od Sirije, kjer je bilo ubitih 280 novinarjev.

Sledijo Afganistan, Jemen, Palestinske oblasti in Somalija.

Po podatkih RSF je v zadnjih dveh desetletjih na območjih, ki veljajo za miroljubna, umrlo več novinarjev kot na vojnih območjih.

Preiskovanje organiziranega kriminala in korupcije je še posebej nevarno, na primer v Mehiki, Braziliji in Kolumbiji.

Po podatkih RSF je Rusija še vedno država z največ ubitimi novinarji v Evropi.

Odkar je predsednik Putin, je bilo v državi ubitih 37 novinarjev, med njimi tudi Ana Politkovskaja, ki so jo ubili 7. oktobra 2006.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Aleksandar Vučić: Kosovski Srbi se volitev ne bodo udeležili

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v petek potrdil, da se kosovski Srbi 23. aprila ne bodo udeležili lokalnih volitev. Vučić je ocenil, da so “varnostne razmere na Kosovu težke”. Nezadovoljstvo kosovskih Srbov pa, da je zaradi kršenja dogovora o registrskih tablicah in drugih dogovorov ” doseglo svoj vrhunec”.

Po srečanju s predstavniki kosovskih Srbov v Beogradu je Vučić potrdil, da se srbski predstavniki lokalnih volitev 23.aprila v štirih občinah na severu Kosova ne bodo udeležili… več tukaj.