Val bolezni dihal med otroci na Kitajskem

V zadnjih tednih se je na Kitajskem pojavilo zaskrbljujoče povečanje bolezni dihal, še posebej med otroki, kar je povzročilo prenatrpanost pediatričnih oddelkov v mestnih bolnišnicah. Kljub oblastnim pozivom k umirjanju, pa se pojavlja vprašanje, ali je val bolezni povezan s koncem karantene, ki je trajala dlje kot v večini drugih držav.

Številni poročajo o prenatrpanih bolnišnicah, ki so se znašle v stiski zaradi naraščajočega števila bolnikov. Po informacijah državnih medijev na Kitajskem, pekinška otroška bolnišnica sprejema dnevno skoraj 10.000 pacientov in je bila polna v zadnjih dveh mesecih. Pediatrične klinike, ambulante in respiratorni oddelki v več pekinških bolnišnicah so rezervirani vsaj teden dni vnaprej.

Spletni fotografije in videoposnetki so prikazali natrpane čakalnice s posteljami na hodnikih v bolnišnici v provinci Hebei. Starši iz Jinana poročajo, da je polovica učencev v razredu njihovih otrok trenutno bolnih.

Nedavno so se pojavili tudi posnetki otrok, ki delajo domače naloge v bolnišnicah, kar je sprožilo opozorila lokalnih oblasti, ki pravijo, da šole ne bi smele prisiljevati otrok, da opravljajo šolsko delo, ko so bolni. V Hangzhouju so bili pouk in šolske aktivnosti celo prekinjeni zaradi visoke odsotnosti otrok.

Who spremlja porast nediagnosticirane pljučnice

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je prejšnji teden sporočila, da spremlja porast “nediagnosticirane pljučnice v otroških bolnišnicah v Pekingu, Liaoningu in drugih krajih na Kitajskem.” Razpoložljivi podatki kažejo, da so stopnje gripi podobnih bolezni več kot dvakrat večje kot v zadnjih letih. Vendar pa oblasti povečanje primerov povezujejo s pričetkom prve sezone gripe po odpravi omejitev zaradi pandemije.

Nacionalna zdravstvena komisija je na nedeljski tiskovni konferenci pozvala lokalne oblasti, naj odprejo več klinik za zdravljenje vročine, podaljšajo delovni čas bolnišnic in povečajo zaloge zdravil. Vodja oddelka za imunizacijo pri CDC, Wang Huaqing, je dejal: “Prav tako vse opozarjamo, naj se držijo higienskih navad, kot so nošenje mask, redno prezračevanje in umivanje rok, ter spodbujamo ranljive skupine, kot so starejši in mladi, naj aktivno prejemajo ustrezna cepiva.”

Povečanje števila primerov ni posledica novih patogenov

Iz poročil izhaja, da povečanje števila primerov ni posledica novih patogenov, ampak širjenja bakterij, kot je Mycoplasma pneumoniae, ter običajnih patogenov, vključno z gripo, rinovirusom, adenovirusom in RSV.

Kitajske oblasti so se odzvale na zahtevo WHO, posredovale podatke in pojasnile, da se število zdravniških pregledov in sprejemov otrok v bolnišnice zaradi mikoplazmatske pljučnice povečuje od maja ter RSV, adenovirusa in gripe od oktobra. Kljub temu niso predlagale omejitev potovanj ali trgovine.

Maria Van Kerkhove, vršilka dolžnosti direktorja Oddelka WHO za pripravljenost in preprečevanje epidemije in pandemije, je dejala, da je povečanje primerov v skladu s “s čimer se je večina držav spopadala pred letom ali dvema”. Strokovnjaki pa opozarjajo, da bi lahko povečanje bolezni na Kitajskem deloma posledica “imunskega dolga”, saj je Kitajska izvajala daljše in strožje karantene kot večina drugih držav na svetu.

vir; Foto: Zajem zaslona; Portal24