Valencia je evropska zelena prestolnica leta 2024

ByI.M.

26. februarja, 2024 , ,
Foto: PixabayFoto: Pixabay Španija, Valencia

Valencia je evropska zelena prestolnica leta 2024

Valencia se s ponosom oklicuje za evropsko zeleno prestolnico leta 2024, pri čemer si prizadeva postati vodilna sila v zeleni politiki na celini. Januarja je slovesno prevzela ta častni naslov od Talina in zagnala obsežen program več kot 400 trajnostnih dogodkov. Prestižni naziv, ki se podeljuje od leta 2010, spodbuja zdravo tekmovalnost med velikimi mesti EU. Spodbuja prizadevanja za prehod na čisto energijo, ohranjanje narave in izboljšanje kakovosti življenja prebivalcev.

“Valencia si je naziv zelene prestolnice zaslužila zaradi svoje ambiciozne trajnostne strategije in izkušenj, ki jih je pridobila v preteklosti,” poudarja evropski komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius.

Valencia je že več desetletij gonilna sila drznega državljanskega gibanja za trajnostne spremembe. S svojimi preko dvema milijonoma kvadratnimi metri vrtov in nacionalnim parkom Albufera, imenovanim “zelena pljuča” mesta, je že pred prevzemom naslova slovela kot eno najbolj zelenih mest v Evropi. Moto Valencie “Skupaj na misiji” odraža sodelovanje mestnih oblasti s prebivalci pri doseganju podnebno nevtralnih in okoljskih ciljev. Mesto si je zadalo cilj postati ogljično nevtralno do leta 2030 in izvaja številne zelene pobude.

Kako je Valencia postala še bolj zelena?

V okrožju Cabanyal se nahaja mestna tržnica, kjer klimatsko napravo napajajo sončne celice na strehi. V bližini Las Naves pa deluje prva “družbena sončna elektrarna”, ki je večinoma financirana s strani posameznih državljanov. Poleg tega se mestno obalo osvetljuje s pametno razsvetljavo, ki vključuje več kot 20.000 svetilnih stebrov opremljenih s tehnologijo za varčevanje z energijo ter polnilnimi točkami za električna vozila. Ta prizadevanja so del projekta MAtchUP, ki ga financira EU. Županja Valencie María José Catalá je ob otvoritvi leta izrazila odločnost mesta, da postane “svetilnik zelene politike v Evropi” ter poudarila program več kot 400 dogodkov, ki bodo potekali skozi leto.

Valencia namerava tudi razglasiti nacionalni park Albufera za biosferni rezervat. To bi še okrepilo prizadevanja za ohranjanje te sladkovodne lagune, ki je dom številnim vrstam ptic, vključno s flamingi.

Nove zelene poti v Valencii

Valencia je ustvarila tri nove zelene poti, ki predstavljajo prednosti mesta in napredek na treh ključnih področjih: naravi, trajnostni mobilnosti z večjim poudarkom na javnem prevozu, kolesarjenju in hoji ter obnovi javnih prostorov za uživanje prebivalcev.

Prva izmed teh novih poti nosi ime ‘zelena reka’ in obsega devet kilometrov vrtov Turia. To je eden največjih mestnih parkov v Španiji, ki poteka skozi nekdanjo strugo reke Turia. Ta pot se opisuje kot “zdrava hrbtenica”z očitnimi podnebnimi prednostmi, saj ohranja temperaturo za tri stopinje nižjo od drugih delov mesta. Deluje kot naravna spužva, zadržuje ter filtrira vodo v podtalje, s tem pa preprečuje poplave in erozijo.

Druga pot vodi pešce skozi središče mesta, preko trgov in ulic, ki so namenjene pešcem, kar poudarja zavezanost Valencie k trajnostni mobilnosti.

Tretja pot, imenovana Cesta 3, vključuje “tri naravne shrambe” mesta. To so primestni sadovnjak, Sredozemsko morje z ribami ter Albufero z okoliškimi riževimi polji, kjer so prvič pripravili paello.

Valencia načrtuje gostiti tudi podnebni vrh, ki bo združil več kot 200 evropskih mest za spodbujanje prehoda k podnebni nevtralnosti. Za svoja prizadevanja bo od EU prejela 350.000 evrov. Naslednje leto bo mesto zelene prestolnice prevzela Vilna. Kandidatura za leto 2026 pa je še vedno odprta – rok za prijavo je 30. april 2024.

[Vir: Euronews]; Foto: Pixabay ; Portal24