Valerija Jelen Kosi odstopila s položaja državne sekretarke na Ministrstvu za pravosodje

ByA.K.

4. januarja, 2024
Ljubljana, ministrstvo za pravosodje. Drzavna sekretarka na ministrstvu za pravosodje Valerija Jelen Kosi. Foto: Bor Slana/STA

Valerija Jelen Kosi odstopila s položaja državne sekretarke na Ministrstvu za pravosodje

Državna sekretarka Valerija Jelen Kosi je danes podala odstopno izjavo z mesta državne sekretarke na Ministrstvu za pravosodje. V svoji odstopni izjavi je izrazila globoko nezadovoljstvo nad ravnanjem izvršilne in zakonodajne veje oblasti ter njihovo nespoštovanje odločbe ustavnega sodišča v zvezi s sodniškimi plačami.

Ustavno sodišče je že prejšnje leto odločilo, da so plače sodnikov prenizke, in naložilo zakonodajalcu, da neustavnost odpravi do 3. januarja. Kljub temu naložbi zakonodajalca ni izpolnil, kar je privedlo do odstopa državne sekretarke Jelen Kosi.

Ministrstvo za pravosodje je sicer pripravilo predlog interventnega zakona, ki bi povišal plače sodnikov in državnih tožilcev za tisoč evrov bruto na mesec, vendar ta rešitev ni dobila podpore koalicije.

V svoji odstopni izjavi je Valerija Jelen Kosi poudarila, da je prevzela položaj državne sekretarke na pravosodnem ministrstvu ob obljubi predsednika vlade Roberta Goloba o drugačnem odnosu vlade do pravosodja in spoštovanju vladavine prava. Trenutna izvršilna in zakonodajna veja oblasti njihovih zavez nista izpolnila, kar je še posebej izpostavila kot pomemben razlog za svojo odločitev.

Kot pravnica sem vso svojo poklicno kariero zavezana spoštovanju načel pravne države, zato ne morem biti del oblasti, ki se samovoljno ter avtoritarno odloča, katere ustavne odločbe so po njenem prepričanju tako pomembne, da jih bo spoštovala, druge pa to niso. Tako ne deluje pravna država, vladavina prava, na kar našo državo vedno znova iz takšnih ali drugačnih razlogov opozarja Evropska komisija.

Valerija Jelen Kosi

Jelen Kosi je tudi kritično ocenila politične razloge, ki so bili navedeni za nepripravljenost ministrstva za pravosodje, da se ukvarja s problematiko sodniških plač, in jih označila kot neustrezne. Kot pravnica se je zavezala spoštovanju načel pravne države ter izpostavila, da ne more biti del oblasti, ki samovoljno odloča, katere ustavne odločbe so pomembne, druge pa ne.

Valerija Jelen Kosi je svojo kariero začela kot sodnica na okrajnem sodišču v Ljubljani in od leta 2014 delovala kot višja sodnica na gospodarskem oddelku višjega sodišča v Ljubljani. Dodatno je bila dodeljena na Vrhovno sodišče, kjer je vodila projekt izboljšanja kakovosti slovenskega sodstva od leta 2016.

vir; Foto: Bor Slana/STA; Portal24