Valiant: Nova ikona Aston Martina, z Alonsovim Pečatom

ByMiha Kovač

27. junija, 2024
Valiant [Foto: Aston Martin]

Valiant: Nova ikona Aston Martina, z Alonsovim Pečatom

Britanski proizvajalec luksuznih avtomobilov Aston Martin je predstavil svojo novo omejeno serijo športnega avtomobila Valiant. Serija je bila zasnovana v sodelovanju s španskim dirkačem in dvakratnim svetovnim prvakom Fernandom Alonsom. Na svetu je le 38 teh vozil, vsako s ceno približno 2 milijona funtov (2,37 milijona evrov) brez davka v Veliki Britaniji.

Vsi avtomobili so že predprodani, dobave pa se bodo začele v četrtem četrtletju tega leta. Slednje pa sovpada s predstavitvijo na festivalu hitrosti v Goodwoodu julija. Alonso, ki trenutno tekmuje za Aston Martin v Formuli 1, je izrazil navdušenje nad sodelovanjem in poudaril, da ga je izkušnja s prejšnjim modelom Aston Martin Valor navdihnila k ustvarjanju “bolj ekstremne različice, navdahnjene z dirkalnimi avtomobili, ki je osredotočena na stezo, hkrati pa zagotavlja vznemirljivo vožnjo po cesti.”

Model Valour, Valiantov predhodnik, je bil omejena izdaja vozila, predstavljena lansko leto ob praznovanju 110. obletnice Aston Martina. Vseh 110 avtomobilov, vrednih več kot 1,4 milijona evrov, je bilo razprodanih v dveh tednih.

Pri ustvarjanju Valianta je Alonso tesno sodeloval z ekipo “Q by Aston Martin”, ki je znana po sodelovanju z razvpitimi romani o Jamesu Bondu. “Verjamem, da smo ustvarili mojstrovino,” je dejal Alonso.

Karoserija iz ogljikovih vlaken

Valiant ima karoserijo iz ogljikovih vlaken in ga poganja 5,2-litrski twin-turbo motor V12. Aston Martin opisuje Valianta kot vozilo, ki “se vije nazaj in tuli naprej”, pri čemer se zgleduje po ikoničnem DBS V8, ki je postal del dirkaške legende v 70. letih.

Aston Martin svojo energijo usmerja v proizvodnjo več novih avtomobilov, kar pomeni, da je ustavil proizvodnjo starih modelov. Valiant se pridružuje zbirateljski ponudbi, ki vključuje modele, kot so Valkyrie, Vantage in Valhalla. “Valiant nadaljuje močno linijo Aston Martinov, ki z vrhunskim hiperavtom zagotavljajo pravo intenzivnost vožnje tako na cesti kot na stezi,” je dejal predstavnik podjetja.

Aston Martin upa, da bodo novi modeli pomagali izboljšati finančno stanje podjetja, potem ko so v prvem četrtletju leta 2024 zabeležili prilagojeno izgubo pred obdavčitvijo v višini 110,5 milijona funtov (130,9 milijona evrov), kar je znatno več od 57,3 milijona funtov (67,85 milijona evrov) v prejšnjem letu. Letne veleprodajne količine so v Ameriki upadle za 35 odstotkov, 30 odstotkov v Združenem kraljestvu in 17  v širši regiji Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike. Azijsko-pacifiške količine pa so se zmanjšale za 14 odstotkov.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Aston Martin