Valutni trgi: Dolar izgubil vrednost, evro pridobil na moči

Dolar in evro [Foto: Freepik]

Valutni trgi: Dolar izgubil vrednost, evro pridobil na moči

Prejšnji teden se je vrednost ameriškega dolarja glede na košarico valut na valutnih trgih znižala, kar je povzročilo skoraj enoodstotno rast tečaja evra v primerjavi z dolarjem. Indeks dolarja, ki meri vrednost ZDA glede na šest najpomembnejših svetovnih valut, je upadel za 0,8 odstotka, na 104,45 točke.

Vrednost dolarja glede na evro je zdrsnila za 0,9 odstotka, s čimer se je tečaj evra povzpel na 1,0870 dolarja. Prav tako je dolar izgubil vrednost proti japonskemu jenu, in sicer za 0,1 odstotka, kar je znižalo njegov tečaj na 155,65 jena. Potem ko je tečaj dolarja dolgo časa naraščal in dosegel 160 jenov, kar je najvišja raven v 34 letih, je japonska centralna banka nedavno intervenirala na trg, kar je povzročilo padec tečaja. V zadnjih tednih se tečaj giblje v ozkem razponu okoli 155 jenov.

Posegi japonskih monetarnih oblasti trenutno niso potrebni, saj je dolar pod pritiskom zaradi špekulacij o možnem znižanju obrestnih mer s strani Federal Reserve (FED). Prejšnji teden so namreč objavili, da so se potrošniške cene v ZDA aprila zvišale nekoliko manj od pričakovanj, kar je okrepilo teze o popuščanju inflacijskih pritiskov in odprlo možnosti za znižanje obrestnih mer.

Špekulacije, da bo FED v drugi polovici leta dvakrat znižal obrestne mere, septembra in decembra, za po 0,25 odstotne točke, so se tako povečale. Evro se je prejšnji teden okrepil, kljub pričakovanjem, da bo Evropska centralna banka (ECB) kmalu začela zniževati obrestne mere, verjetno že junija, še pred ameriško centralno banko.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Freepik