Valutni trgi: Vrednost dolarja raste, že četrti teden zapored

ByA.K.

4. februarja, 2024 , , , , ,
Foto: Pexels

Valutni trgi: Vrednost dolarja raste, že četrti teden zapored

Vrednost dolarja na deviznih trgih še naprej raste, že četrti teden zapored. Ameriška centralna banka (FED) obrestne mere do marca ohranja nespremenjene. Indeks dolarja, ki sledi vrednosti ZDA v primerjavi s šestimi najpomembnejšimi svetovnimi valutami, je pretekli teden zabeležil 0,5-odstotno rast. Dolar je tako dosegel je že skoraj najvišjo raven v zadnjih sedmih tednih, z vrednostjo 103,96 točk.

Dolar je pridobil tudi v primerjavi z evrom, ki je oslabel za 0,6 odstotka. Slednje je povzročilo padec tečaja evra na 1,0785 dolarja. Dolar je okrepil tudi vrednost v primerjavi z japonsko valuto, saj se je tečaj dvignil za 0,15 odstotka na 148,38 jena.

Na zasedanju FED-a so obrestne mere ostale nespremenjene. To je bilo v skladu s pričakovanji trga, saj so v izjavi poudarili, da znižanja obrestnih mer ne pričakujejo, dokler niso trdno prepričali, da se inflacija vztrajno znižuje proti ciljni ravni dveh odstotkov. Predsednik FED-a Jerome Powell je potrdil, da bo odločitev o znižanju obrestnih mer pričakovali šele marca. Povedano je pomirilo tržna pričakovanja o hitrem znižanju obrestnih mer.

Zadnji podatki o zaposlenosti v ZDA so prav tako presenetili. Število zaposlenih se je januarja namreč povečalo za 350.000, skoraj dvakrat več od pričakovanj. Dobri rezultati so privedlo do nepričakovanega močnega dviga plač. To kaže na nadaljnjo rast potrošnje in pritiskov na inflacijo, kar je zmanjšalo možnosti za znižanje obrestnih mer v marcu in povzročilo zmanjšanje pričakovanj glede splošnega znižanja obrestnih mer za celo leto.

Prav tako se zdi, da se Evropska centralna banka ne bo odločila za znižanje obrestnih mer tako hitro, kot je pričakoval trg, saj inflacijski pritiski počasi popuščajo in evroobmočje se izogiba recesiji. Zdaj ocenjujejo, da bi ECB lahko začela z zniževanjem obrestnih mer šele aprila, kar je odstopanje od nedavnih pričakovanj o marčevskem ukrepu.

vir; Foto: Pexels; Portal24