Vaping in njegov vpliv na zdravje in ten kože

V zadnjih nekaj letih je vaping, elektronsko kajenje, postalo priljubljena alternativa tradicionalnemu kajenju, zlasti med tistimi, ki iščejo manj škodljive načine uživanja nikotina. Kljub temu, da so mnogi zavedeni in napačno prepričani, da je vaping popolnoma neškodljiv, se pojavljajo nove raziskave, ki kažejo na morebitne negativne učinke na zdravje, še posebej na kožo.

Dolgočasen ten kože

Eden od glavnih razlogov, zakaj vaping lahko vpliva na videz kože, je nikotin, ki ga vsebujejo številne e-cigarete. Nikotin povzroča vazokonstrikcijo, kar zmanjšuje pretok krvi v kožo. Posledica je pusta, bleda polt, saj koža ne prejema dovolj kisika in hranil. Poleg tega zmanjšan pretok krvi otežuje celjenje ran, kar lahko vodi do počasnejšega okrevanja po poškodbah kože.

Suha koža

Dehidracija in suha koža sta pogosta stranska učinka vapinga. Vdihavanje segretih hlapov lahko dehidrira kožo, povzroča povečano transepidermalno izgubo vode (TEWL) ter prispeva k suhosti, napetosti in luščenju kože. Omenjeni pojav lahko še poslabša obstoječe kožne bolezni, kot sta ekcem ali luskavica in poveča občutljivost kože.

Prezgodnje staranje

Ena izmed ključnih beljakovin za zdravje kože je kolagen, ki zagotavlja strukturo in elastičnost. Ugotovljeno je bilo, da vaping moti proizvodnjo kolagena, kar vodi v prezgodnje staranje kože. Fine gubice, gube in povešena koža postanejo pogostejše, kar daje videz starejše kože. Raziskave kažejo tudi, da vaping upočasni proces celjenja ran, kar lahko dodatno poslabša stanje kože.

Draženje in vnetje kože

Različne kemikalije in toksini, ki jih vsebujejo e-cigarete, lahko delujejo kot dražilci kože. Posledica so rdečica, srbenje in vnetje, kar še posebej prizadene ljudi z občutljivo kožo. Vnetje kože lahko sčasoma privede do razvoja alergijskih reakcij ali poslabšanja obstoječih kožnih težav, kot so ekcem, rozacea ali akne.

Izbruhi aken

Vaping je povezan s povečanim tveganjem za izbruhe aken. Kemikalije v e-cigaretah lahko porušijo ravnovesje mikrobioma kože, kar spodbuja prekomerno rast bakterij, odgovornih za nastanek aken. Nikotin dodatno spodbuja proizvodnjo sebuma, snovi, ki lahko zamaši pore in prispeva k nastanku aken.

Povečana občutljivost na UV sevanje

Ugotovljeno je, da vaping poveča občutljivost kože na ultravijolično (UV) sevanje. To povečuje tveganje za staranje kože in razvoj kožnega raka. Posamezniki, ki uporabljajo vap, postanejo bolj dovzetni za škodljive učinke izpostavljenosti soncu, vključno s sončnimi opeklinami in dolgotrajnimi poškodbami kože.

Nasveti za ohranjanje zdrave kože ob vapingu

Če boste še naprej vapali, je ključno, da sprejmete ustrezne ukrepe za ohranjanje zdrave kože. Tu je nekaj nasvetov:

  • Hidracija: Poskrbite za ustrezno hidracijo kože, pijte dovolj vode in uporabljajte vlažilne kreme.
  • Antioksidanti: Vključite izdelke za nego kože, bogate z antioksidanti, ki bodo zaščitili kožo pred prostimi radikali.
  • Sončna zaščita: Vedno nanašajte kremo za sončenje z vsaj SPF 30, tudi v oblačnih dneh, da zaščitite kožo pred škodljivimi učinki UV-sevanja.
  • Opustitev vapinga: Najučinkovitejši način za odpravo negativnih učinkov vapinga na kožo je razmislek o opustitvi te navade.
  • Retinoidi: Razmislite o vključitvi lokalnih retinoidov, kot je retinol, v vašo rutino nege kože, saj lahko spodbudijo proizvodnjo kolagena in izboljšajo teksturo kože.
  • Blago čiščenje: Uporabljajte nežna in vlažilna čistila za obraz, da preprečite izsušitev kože.

S temi nasveti lahko ohranite zdrav in sijoč videz kože, kljub morebitnemu vplivu vapinga. Ne pozabite, da je vedno najboljša izbira opustitev kajenja, vključno z uporabo e-cigaret, kar je dobro za celostno izboljšanje zdravja.

vir ; Foto: Freepik ; Portal24