Varno plavajte: Kako zaščititi oči ob radostih plavanja?

Varno plavajte: Kako zaščititi oči ob radostih plavanja?

Ah, poletne radosti plavanja! Da premagate vročino, ni nič bolj zabavnega, kot skok v osvežujoč bazen ali čofotanje v oceanskih valovih. Toda preden se vržete v vodo, ste pomislili na zaščito oči? Ne glede na to, kako ljubimo vodo, ni vedno prijazna do naših oči. Pomembno je, da zaščitite oči pred škodljivimi učinki klora, slane vode in sončnih UV-žarkov

Težave z očmi zaradi plavanja

Če med plavanjem ne upoštevate ustreznih previdnostnih ukrepov, lahko pride do številnih težav z očmi. Tukaj je nekaj pogostih težav z očmi, do katerih lahko pride, če med plavanjem ne skrbite za oči, zlasti v vodi, obdelani s klorom.

1. Draženje zaradi klora

Klor se običajno uporablja za dezinfekcijo vode v bazenu, vendar lahko draži vaše oči.

2. ”Plavalčevo oko”

Znan tudi kot konjunktivitis, ki se lahko pojavi po plavanju v klorirani ali onesnaženi vodi. Plavalčevo oko povzročijo bakterije ali virusi, ki lahko med plavanjem vstopijo v oko. Če plavalčevo oko ne zdravimo, lahko povzroči resnejše okužbe oči, kot so razjede roženice ali celo izguba vida.

3. Suhe oči

Plavanje v klorirani ali slani vodi lahko povzroči suhe oči, kar povzroči draženje in nelagodje.

4. Odrgnina roženice

Če si med plavanjem drgnete oči, lahko opraskate roženico in povzročite odrgnino roženice.

5. UV-poškodbe

Izpostavljenost UV-sevanju sonca lahko povzroči poškodbe vaših oči, vključno s sivo mreno, degeneracijo rumene pege in sončnimi opeklinami roženice.

Če med plavanjem ne upoštevate ustreznih previdnostnih ukrepov, lahko pride do številnih težav z očmi, zato je pomembno, da poskrbite za zaščito oči med plavanjem, da se izognete tem težavam in ohranite dobro zdravje oči.

Kako zaščititi oči med plavanjem?

1. Nosite zaščitna očala

Najpomembnejša stvar, ki jo lahko naredite za zaščito oči med plavanjem, je nošenje očal. Očala ustvarjajo oviro med vašimi očmi in vodo ter preprečujejo vstop dražilnih snovi, kot sta klor in sol. Študija, objavljena v Journal of Ophthalmology, je pokazala, da nošenje očal med plavanjem znatno zmanjša tveganje za razvoj plavalčevih očesnih ali drugih očesnih motenj, ki jih povzroča bazenska voda. Pomagajo tudi pri ohranjanju vlage v očeh in zmanjšajo tveganje okužbe. Študija je tudi priporočila nošenje zaščitnih očal z UV zaščito, da preprečite poškodbe oči zaradi UV žarkov

2. Uporabite mazalne kapljice

Klor in slana voda lahko povzročita suhost in draženje oči. Uporaba mazalnih kapljic za oči pred plavanjem in po njem vam lahko pomaga ohranjati vlažnost oči in zmanjša tveganje za okužbo. Izberite kapljice za oči, ki so posebej zasnovane za plavalce in ne vsebujejo konzervansov.

3. Vzemite si odmore

Dolgotrajno plavanje brez odmora lahko obremeni vaše oči. Prej omenjena študija je tudi pokazala, da lahko redni odmori med plavanjem zmanjšajo utrujenost oči in preprečijo obremenitev oči. Študija je priporočila 10-minutni odmor vsako uro plavanja.

4. Pred kopanjem se tuširajte… več na Princesa.si

Foto: Pixabay