Varovanca V DSO Grosuplje je napadla sorodnica

V sredo popoldan je sorodnica obiskala Dom starejših občanov v Grosuplju in vstopila v sobo varovanca, kjer ga je brutalno napadla. Posnetek tega grozljivega incidenta je nato delila na družbenih omrežjih, kar je sprožilo takojšnje ukrepanje. Sreča v nesreči je bila, da stanovalec ni utrpel resnih poškodb in je takoj prejel zdravstveno oskrbo in psihosocialno pomoč.

Sodelavci Doma starejših občanov v Grosuplju so dogodek takoj prijavili vodstvu doma in Policiji. Po besedah direktorice doma, Metke Velepec Šajn, so o nasilnem ravnanju izvedeli preko nekoga, ki je dogodek zaznal na družbenih omrežjih. V rekordno kratkem času sta na prizorišče prispela tako Policija kot direktorica doma. Policija je takoj sprožila postopek in obiskovalko odstranila iz doma.

Domače osebje, skupaj z zdravnikom in socialno delavko, je spremljalo počutje stanovalca in se posvetovalo z njim. Poleg tega so obvestili svojce stanovalca ter se pogovorili z zaposlenimi in drugimi stanovalci. V svoji izjavi za javnost je direktorica doma Metka Velepec Šajn izrazila globoko pretresenost nad dogodkom in jasno obsodila nasilje. Poudarila je tudi, da so odnosi med stanovalci, obiskovalci in zaposlenimi v domu sicer dobri.

Sodelavke zdravstvene nege skladno z navodili zdravnice spremljajo počutje stanovalca, z njim sta se pogovorili tudi direktorica in socialna delavka. O dogodku smo obvestili svojce stanovalca in se pogovorili z zaposlenimi in stanovalci. Nad dogodkom smo pretreseni in obsojamo nasilje, ki se je zgodilo.

Metka Velepec Šajn

Odziv Ministrstva za solidarno prihodnost

V zvezi z incidentom so obvestili tudi Ministrstvo za solidarno prihodnost, ki je takoj stopilo v stik z vodstvom zavoda. Državni sekretar na ministrstvu za solidarno prihodnost, Luka Omladič, je pohvalil hitro ukrepanje doma in poudaril, da je dom takoj zaščitil žrtev. Poudaril je, da je nasilje nad starejšimi osamljeni in ekscesni pojav, vendar je pomembno, da se tudi posamezne primere sistemsko naslavlja, še posebej, kadar postanejo spektakularni in spodbujajo nasilje.

Državni sekretar je razkril, da so na ministrstvu za solidarno prihodnost ustanovili delovno skupino za preprečevanje nasilja nad starejšimi v poletnih mesecih. Skupina bo prihodnje leto postala stalno ministrovo telo in združuje strokovnjake z različnih področij ter predstavnike civilnodružbenih organizacij. Omladič je pozval vse vpleteni k diskretnosti in zadržanosti, saj je nasilje nad starejšimi nesprejemljivo in ga je treba ustrezno obravnavati.

vir; Foto: Freepik; Portal24