Vaš dom je zaradi napak pri načrtovanju videti manjši

Sanje o prostornem in zračnem domu so želja mnogih, vendar se zgodi, da s slabimi oblikovalskimi odločitvami naredimo svoj prostor manjši, kot bi lahko bil. V tem članku bomo razkrili pet pogostih napak pri načrtovanju, ki lahko vizualno zmanjšajo vaš dom, ter predlagali, kako se jim izogniti.

1. Prenasičenost prostora s pohištvom

Notranja oblikovalka opozarja, da lahko preveč pohištva naredi vaš prostor vizuelno majhen. Ne gre le za razporeditev pohištva, temveč tudi za količino pohištva, ki ga dodate v sobo. Oblikovalka pravi: “Velikokrat opažam, da ljudje občutijo potrebo, da napolnijo odprt prostor s sekundarnim prostorom za sedenje ali drugimi predmeti.”

Na primer v dnevni sobi morda ne potrebujete kavča in dveh foteljev. Včasih manjši kavč in poudarjen stol ali dva naredita prostor bolj zračen. Če imate prazen kot, razmislite o funkcionalni konzolni mizi ali umetnini na steni, ki bo ustvarila bolj odprt občutek.

2. Izbira pohištva brez predhodne izmere

Izbor prevelikega pohištva je pogosta napaka. Oblikovalka opozarja: “Tudi največja dnevna soba lahko izgleda majhna, če vanjo namestite pohištvo brez predhodnih meritev.” Vedno izmerite svojo sobo, preden naročite novo pohištvo. Če niste prepričani, ali bo kos ustrezal, lahko na tleh uporabite pleskarski trak, da si izrisujete mere.

3. Postelje v kotih

Postavitev postelje v kot spalnice je pogosta rešitev v majhnih prostorih. Toda če ni nujno, se tej ureditvi raje izognite. Postavitev postelje ob sredini prostora daje več zračnosti in poveča prostor za dihanje okoli postelje. Središče sobe postane postelja, kar ustvari bolj udobno in vabljivo vzdušje.

4. Neurejen dekor

Manjši prostori se običajno bolje odzivajo na manjše dekorativne elemente. Preveč drobnarij na stenah in površinah lahko ustvari občutek natrpanosti. Namesto tega izberite nekaj večjih kosov, ki bodo še vedno izražali vaš stil.

5. Talne svetilke v majhnih dnevnih sobah

Talne svetilke so sicer odlične za razsvetljavo, vendar v majhnih dnevnih sobah lahko zavzamejo preveč prostora. Če morate premikati pohištvo, da bi prišli do stikala, je vaša soba morda premajhna za talno svetilko. Namesto tega razmislite o svetlečih stenskih svetilkah ali stropnih svetilkah, ki ne zavzamejo vidnega prostora.

S pravimi odločitvami pri oblikovanju lahko tudi majhne prostore naredite bolj odprte in prostorne. Izogibanje tem petim napakam pri načrtovanju bo prispevalo k vizualnemu povečanju vašega doma in ustvarilo bolj udobno okolje.

vir Foto: Portal24