Vas mučijo hiperpigmentacijski madeži? Spoznajte cisteamin!

ByAna Koren

1. aprila, 2023 ,

Vas mučijo hiperpigmentacijski madeži? Prišla je nova, učinkovitejša sestavina

Vas mučijo hiperpigmentacijski madeži? Spoznajte cisteamin, novo molekulo, ki pomaga zmanjšati hiperpigmentacijske madeže. Vsakdo, ki ima temne madeže na obrazu, ve, da obstajajo različni izdelki za “posvetlitev” kože, ki v resnici ne delujejo tako, kot bi si želeli. To je zato, ker ti izdelki pogosto vsebujejo posvetlitvene sestavine, kot sta kojična kislina in vitamin C, ki posvetlijo vaš splošni ten kože. Ni pa nujno, da posvetlijo kožo, vključno s hiperpigmentacijskimi madeži.

Na srečo se je v kozmetičnih krogih pojavila nova sestavina. Ta bi lahko zrinila s prestola doslej običajno sestavino za nego nepravilnosti, hidrokinon. Raziskali smo, ali je sestavina bodoče zvezde res vredna vsega pompa.

Kaj je cisteamin?

Magistra fitomedicine in ocenjevalka varnosti kozmetičnih izdelkov Gordana Gorinšek pravi, da je cisteamin spojina, ki je naravno prisotna v celicah človeškega telesa kot antioksidant. Nastaja z razgradnjo koencima A in ima zaščitno vlogo. Cisteamin je kot močan antioksidant znan kot eden najmočnejših razpoložljivih pripravkov za depigmentacijo.

Natančen mehanizem, s katerim cistamin vpliva na zmanjšanje proizvodnje melanina v koži, ni povsem pojasnjen. Znano je namreč, da presežek melamina, povzroča hiperpigmentacijo in melazmo. V vsakem primeru je lahko cisteamin odlična možnost za ljudi, ki ne prenašajo ali niso kandidati za hidrokinon.

Ali je varen?.

Opevana sestavina za “brisanje” madežev je še dokaj novo odkritje v kozmetični industriji, zato je o njeni varnosti in učinkovitosti narejenih zelo malo raziskav.  Študij na to temo je sicer zelo malo.

A tiste, ki so bile opravljene, kažejo, da je cisteamin le malo manj učinkovit od hidrokinona. Vendar velja za nekoliko varnejšega in ga koža dobro prenaša, kar je lahko dobra novica za mnoge ženske s preobčutljivo kožo na hidrokinon… več na Princesa.si