Vasilka Sancin, slovenska specialistka za mednarodno pravi, je po neizvolitvi za nov mandat v odboru ZN-a za človekove pravice v petek poudarila, da je možnost za njeno izvolitev preprečila prejšnja vlada. Sancin pravi, da je Janševa vlada preprečila njeno pravočasno nominacijo, kar je po njenem mnenju vzrok za neizvolitev.

Štiriletni mandat v odboru ZN, v katerem je od leta 2021 tudi ena od treh podpredsednic, se Vasilki Sancin izteče konec leta. Za vnovično kandidaturo se je odločila pravočasno. Vlada Janeza Janše njene kandidature ni podprla.

Kandidatura

23. februarja je ministrstvo namesto podpore Sancin, objavilo javni razpis za zbiranje kandidatur. Na razpis se je prijavila le Vasilka Sancin. Kandidatura je obtičala v vladni proceduri. Zakaj postopka ni dokončala, bivša vlada ni pojasnila. Kandidaturo Vasilke Sancin je na prvi seji 1. junija podprla nova vlada, o čemer smo poročali TUKAJ.

Rok za oddajo kandidatur je bil 6. april 2022. Slovenija je kandidaturo Sancin vložila zadnja, po izteku.

Države pogodbenice so včeraj uradno sprejetje pozne nominacije Slovenije soglasno podprle. Na glasovanju je Sancin prejela 49 glasov podpore. Za izvolitev je potrebna podpora dveh tretjin 173 držav članic Mednarodnega pakta o državljanskih in političnih pravicah, to je 115 držav.

Sancin rezultat glede na razmere ocenjuje kot odličen.

“Države pogodbenice so mi druga za drugo z velikim obžalovanjem razlagale, da imajo tako pozno že zvezane roke, ker so podpore že pred mojo nominacijo pisno obljubile drugim kandidatom ter da jim je iskreno žal, saj bi sicer zagotovo podprle mene.«

Vasilka Sancin

Za celotno kandidaturo je imela na voljo dva tedna, nekateri so začeli že pred letom in pol, zadnji kandidati pa vsaj pred nekaj meseci. V tem času so v New Yorku in Ženevi opravili več obiskov in razgovorov.

“Močno upam, da se v prihodnosti naše Slovenije tako škodljiva ravnanja za našo državo več ne ponovijo in izjemne priložnosti po nepotrebnem ne izgubljajo.”

Vasilka Sancin

Foto: Siol