Vatikan izrekel prvo obsodbo zaradi spolne zlorabe

ByA.K.

26. januarja, 2024 ,
Foto: Freepik

Vatikan izrekel prvo obsodbo zaradi spolne zlorabe

Vatikan je izrekel zgodovinsko obsodbo zaradi spolne zlorabe, ki jo je zagrešil italijanski duhovnik Gabriele Martinelli (31). Martinelli, nekdanji študent predsemenišča svetega Pija X. v Vatikanu, je bil obsojen na 2 leti in 6 mesecev zapora, in sicer zaradi spolne zlorabe mladoletne dijakinje, ki jo je poučeval na strokovnem zavodu.

To je prva obsodba v Vatikanu zaradi spolne zlorabe, izrečena na njegovi podlagi. Prejšnji poskusi, da bi Martinellija obtožili podobnih zločinov, so bili zaradi pomanjkanja dokazov neuspešni. Prvotna sodba iz leta 2020, ki ga je oprostila obtožb, je bila razveljavljena. Tokratno obsodbo pa je podprla priča, ki je bila sostanovalka Martinellija in je potrdila nadlegovanje dijakinje.

Duhovnik je bil spoznan za krivega kaznivega dejanja “podkupovanja mladoletne osebe”. Izrečena mu je bila kazen 2 leti in 6 mesecev zapora. Ta dogodek odraža možen preobrat v odnosu Katoliške cerkve do zločinov, ki so jih storili njeni člani.

Zgodbe o spolnih zlorabah, ki so jih duhovniki zagrešili po vsem svetu, so že več desetletij zamolčane, v zadnjih letih pa k pravici poziva vse več žrtev. To je povečalo pritisk na Vatikan, da se problem obravnava. Lani je neodvisna komisija poročala o več kot 4800 zlorabah otrok v Katoliški cerkvi na Portugalskem v zadnjih sedmih desetletjih. Ocena dejanskega obsega problema pa bi lahko bila celo zelo nizka.

Leta 2018 je španski časopis El País začel svojo prvo preiskavo o spolnih zlorabah v katoliški cerkvi, kar je privedlo do številnih preživelih zlorab, ki so prišli v javnost. Študija iz Švice, objavljena septembra 2023, je odkrila več kot 1000 primerov spolne zlorabe v Katoliški cerkvi v tej državi, kar je le “vrh ledene gore”. Podobni škandali so prizadeli tudi tradicionalno katoliške države, kot so Irska, Italija in Francija.

vir; Foto: Freepik; Portal24