Pristojni v Sloveniji so včeraj naredili 658 PCR-testov in 5300 hitrih antigenskih testov. Potrdili so 1607 okužb z novim koronavirusom.

Včeraj je bilo po podatkih Ministrstva za zdravje zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 78 bolnikov, na intenzivnih je bilo osem bolnikov. Dva bolnika s potrjeno koronavirusno okužbo sta žal umrla.

Po podatkih NIJZ-ja sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1570, pet več kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev je trenutno 999. 15 več kot dan prej. NIJZ ocenjuje, da je v Sloveniji trenutno 21.154 aktivnih primerov okužb, kar je 319 več kot dan prej.

Posvetovalna skupina v zdravstvenem sistemu predlaga obvezo nošenja zaščitnih mask. V zaprtih javnih prostorih pa jih priporočajo vsem. Prav tako strokovna skupina za spremljanje koronavirusa vsem ranljivim skupinam in starejšim od 60 let priporoča delo na domu.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v današnji izjavi o obvladovanju covid-19 dejal, da bodo vse ukrepe in priporočila sprejemali v sodelovanju s strokovnjaki.

“Ukrepi in priporočila bodo javnosti pravočasno predstavljeni in se ne bodo spreminjali čez noč,” je dejal minister Bešič Loredan. Po njegovih besedah se bomo morali s covid-19 se naučiti živeti. Dejal je še, da želijo pripraviti odprt model, kar jim omikron v tem trenutku omogoča, a je treba poskrbeti za ranljive skupine. “Prizadevali si bomo, da ostaneta tako družba kot naš zdravstveni odprt,” pravi minister.

Ne zamudite:

V sredo so pristojni potrdili 1829 okužb z novim koronavirusom. Poletni vrh koronavirusnih okužb se pričakuje prihodnji teden. V bolnišnicah imajo porast bolnikov s covidom. Delovanje bohinjskega zdravstvenega doma je zaradi covida-19 že okrnjeno … več tukaj.

Foto: Nataliya Vaitkevich-Pexels