Včeraj so pristojni potrdili 1829 okužb z novim koronavirusom. Poletni vrh koronavirusnih okužb se pričakuje prihodnji teden. V bolnišnicah imajo porast bolnikov s covidom. Delovanje bohinjskega zdravstvenega doma je zaradi covida-19 že okrnjeno .

V Sloveniji so včeraj ob 825 PCR-testih in 6138 hitrih antigenskih testih potrdili 1829 okužb z novim koronavirusom. Včeraj je po podatkih Ministrstva za zravje bilo zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 75 bolnikov, devet bolnikov je bilo na intenzivnih oddelkih. Pet bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo je žal, boj z boleznijo izgubilo.

Po NIJZ podatkih sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1565, 13 več kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev je trenutno 984, 10 več kot dan prej. NIJZ ocenjuje, da je v Sloveniji trenutno 20.835 aktivnih primerov okužb, 199 več kot dan prej.

Poletni vrh koronavirusnih okužb pričakujejo prihodnji teden, v bolnišnicah porast bolnikov s covidom

Janez Žibert z ljubljanske zdravstvene fakultete napoveduje, da se bo število potrjenih okužb z novim koronavirusom v Sloveniji v prihodnjem tednu umirilo.

Bolnišnice se zaradi številnih bolnikov, ki se zdravijo zaradi drugih težav, ob tem pa morajo biti zaradi okužbe s koronavirusom izolirani, soočajo s številnimi težavami, je za STA poudarila infektologinja Bojana Beović.

V Sloveniji se ob poletnem valu okužb širita podrazličici omikrona BA.4 in BA.5. Slednji sta pri nas prevladujoči.

Beović je dejala, da so simptomi ob okužbi z omenjenima različicama glede na podatke iz Velike Britanije zelo podobni prehladu. Le tretjina obolelih je poročala o vročini. Večina jih navaja nahod, zamašenem nosu, kašlju, hripavosti, glavobolu in utrujenosti.

Delovanje bohinjskega zdravstvenega doma zaradi covida-19 okrnjeno

Zaradi vdora covida-19 v Zdravstveni dom Bohinj je v Bohinju okrnjeno delovanje ambulant in nujne medicinske pomoči. Z novim koronavirusom sta okuženi dve od treh zdravnic.

Kadrovsko zagato so rešili tako, da so na pomoč priskočili splošni zdravniki iz Zdravstvenega doma Bled. Na ta način je od torka za bolnike v Bohinju vsak dopoldan zagotovljena ena delujoča splošna ambulanta, navaja STA.

Pediatrična ambulanta deluje nemoteno.  Turistična ambulanta deluje popoldan. Ta je na isti lokaciji in deluje neokrnjeno, v njej namreč delajo zdravniki iz drugih gorenjskih zdravstvenih domov.

Foto: Getty images

By A.K.

Komentar: