V Sloveniji so pristojni včeraj naredili 957 PCR-testov in 8586 hitrih antigenskih testov. Potrdili so 2939 okužb z novim koronavirusom.

Včeraj je bilo zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 78 bolnikov. Na oddelkih intenzivne terapije je bilo osem bolnikov. Z omenjeno boleznijo je boj žal izgubila ena oseba.

Včeraj je bilo skupno hospitaliziranih 309 bolnikov s potrjeno okužbo. 20 manj kot dan prej.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 1624, 28 več kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev je trenutno 1064. 29 več kot dan prej.

Nacionalni inštitut za javno zdravje ocenjuje, da je v Sloveniji trenutno aktivnih 22.548 primerov okužb.

Lekarniška zbornica: Ne hodite v lekarno, če ste okuženi s koronavirusom

V sporočilu za javnost Lekarniška zbornica Slovenije opozarja, naj okuženi s koronavirusom ne hodijo v lekarno. Za bolne in okužene naj zdravila, teste za samotestiranje ali druge izdelke v lekarnah prevzame zdrava oseba. Zdravi pa morajo v lekarnah nujno nositi masko in si ob vstopu razkužiti roke.

V zbornici opažajo, da v lekarne prihaja preverjati, ali je njihov izvid res pozitiven ali pa po zdravila in druge izdelke vse več okuženih.

Uporabo zaščitnih mask v prostorih vseh zdravstvenih dejavnosti, torej tudi v lekarnah posvetovalna skupina mask zelo priporoča. Uporaba mask je priporočena tudi v drugih zaprtih javnih prostorih, še posebej za osebe iz ranljivih skupin.

Vir: STA Foto: Getty images