Več kot 1000 protestnikov v Hamburgu zahteva šeriatsko pravo (video)

Protest v Hamburgu [Foto: Zajem zaslona/fotografija je simbolna]

Več kot 1000 protestnikov v Hamburgu zahteva šeriatsko pravo

V soboto se je na demonstracijah v Hamburgu zbralo več tisoč ljudi, kjer so nekateri udeleženci javno podpirali uvedbo šeriatskega prava in vzpostavitev kalifata. Dogodek, ki ga je organizirala skupina “Muslim Interactive”, označena za ekstremistično s strani nemških obveščevalnih služb, je sprožil resne varnostne pomisleke.

Nemški kancler Olaf Scholz je odziv na demonstracije napovedal z ostrimi besedami, ob črnogorskem premierju na tiskovni konferenci je izjavil: “Povsem jasno je, da se je treba vseh islamističnih dejavnosti lotiti z vsemi sredstvi, ki jih omogoča naša ustavna država.” Dodal je, da bo morebitna kazniva dejanja, povezana z dogodkom, treba temeljito preiskati in ustrezno kaznovati.

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, prav tako ostro reagirala: “Vsakdo, ki želi kalifat, je prišel na napačen kraj v Nemčiji.”

Protesti sovpadejo z obdobjem, ko nemška vlada čuti pritisk zaradi kritik, ki ji očitajo, da ne zaščiti muslimanov pred diskriminacijo. Human Rights Watch je izpostavil, da Nemčija nima ustrezne definicije protimuslimanskega rasizma, kar otežuje zaščito. “Neuspehi nemške vlade pri zaščiti muslimanov pred sovraštvom in diskriminacijo se začnejo s pomanjkanjem razumevanja, da muslimani doživljajo rasizem,” je povedal Almaz Teffera, raziskovalec pri nevladni organizaciji.

Preliminarna statistika zločinov iz sovraštva za leto 2023 kaže, da je bilo do septembra zabeleženih 686 protiislamskih zločinov, kar že presega celotno število takšnih zločinov v letu 2022.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Zajem zaslona