Več tisoč upokojencev pred parlamentom zahtevalo dostojne pokojnine

Pred parlamentom se je zbrala večtisočglava množica upokojencev, ki v okviru iniciative Glas upokojencev Slovenije opozarja, da so jih “vsi pustili na cedilu”. Pobudnik shoda je nekdanji tržiški župan in nekdanji poslanec SDS-a Pavel Rupar.

V večtisočglavi množici na Trgu republike v Ljubljani so predvsem starejši prebivalci, številni pa v rokah nosijo slovenske zastave. Ob tem imajo nekateri tudi transparente, s katerimi sporočajo svoje zahteve in sporočila vladi.

Med drugim so na njih napisi ‘Zahtevamo dostojne pokojnine’, ‘Naj živi Janez Janša, slovenski junak v vojni in miru’, ‘Mi smo ustvarjali to državo, v kateri sadove uživate zdaj vsi’, pa tudi “Golob spada na Dob”.

Ob tem je bilo več transparentov in jeznih vzklikov uperjenih proti aktualni vladi in premierju Robertu Golobu, nemalo prisotnih pa je izrazilo odobravanje do nekdanje vlade Janeza Janše.

Dogodka se je udeležilo tudi več vidnih predstavnikov SDS-a, pobudnik iniciative Glas upokojencev, ki je organizirala shod, pa je nekdanji tržiški župan in nekdanji poslanec SDS-a Pavel Rupar.

Na Trgu republike so vihrale številne slovenske zastave in igrala narodno-zabavna glasba. “Poslušaj Ljubljana slovensko pesem, poslušaj,” je dejal Rupar, nato pa je zaigral Slakov Čebelar in množica je zapela.

V nagovorih zbrani množici je bilo slišati, da je sedanja generacija upokojencev tista, ki je v vrstah čakala za bencin in gradbeni material in tista, ki je na Roški cesti v Ljubljani protestirala proti temu, da bi bilo slovenskim državljanom sojeno v srbohrvaščini.

Gre za tisto generacijo, ki ima največ zaslug za osamosvojitev Slovenije

Poudarili so, da gre za tisto generacijo, ki ima največ zaslug za osamosvojitev Slovenije, zato zdaj zahtevajo dostojno življenje, saj pokojnine niso socialna pomoč, ampak pravica. Vladi so sporočali tudi, da je dovolj norčevanja iz njih in da želijo dostojno življenje ter spoštovanje.

Zbrane je nagovoril tudi glavni pobudnik Rupar, ki je dejal, da so povabili tudi Goloba in ministre, a ti niso prišli. 

“Žal se tudi tukaj delimo na ene in druge, to ni naš cilj, naš cilj je, da se združimo in povemo, da je to en narod,” je dejal in s tem spomnil, da se vlada rada pokaže na trgu, ko je tam zbrana tista “druga” civilna iniciativa.

Ob koncu shoda je zbrane še enkrat nagovoril prvi pobudnik protesta Rupar. Rupar je dejal: “Slovenski bratje in sestre, hvala vam, ker ste prišli. Bog živi Slovenijo, srečno pot domov, srečno Slovenija!”.

Nato so zbrani za konec zapeli še Avsenikovo Slovenija, od kod lepote tvoje?, nekateri so ob tem tudi zaplesali.

Hrbet so jim obrnili celo tisti, ki naj bi uradno branili njihove interese.

Zaradi navedenega bo na Trgu republike v Ljubljani potekal protestni shod. Organizatorje shoda je že napadla provladna civilna družba pod okriljem Jaše Jenulla kot tudi Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS).

Na dan, ko je bila s strani Glasu upokojencev Slovenije načrtovana konferenca, so jo sklicali tudi oni. In sicer dve uri pred napovedano, da bi tako odvzeli medijsko pozornost načrtovani stavki ter sebe prikazali kot tiste, ki se za upokojence borijo.

Predsednik ZDUS-a Janez Sušnik je dejal, da gre protest razumeti kot skrajni ukrep. Poslužiti se ga nameravajo šele tedaj, ko bodo uporabljena vsa druga sredstva… več tukaj.

vir Foto: Besni Upokojenec Twitter

By A.K.

Komentar: