Večdimenzionalne koristi masaže: Od sprostitve do krepitve imunosti

ByAna Koren

19. septembra, 2023 , ,
Masaža [Foto: Pixabay]

Večdimenzionalne koristi masaže: Od sprostitve do krepitve imunosti

Masaža je od nekdaj cenjena zaradi svojih sprostitvenih in pomirjujočih lastnosti, vendar pa njene koristi segajo daleč preko površine kože. Nove raziskave kažejo, da masaža prinaša številne koristi za zdravje, vključno s povečanjem imunosti, izboljšanjem krvnega obtoka, lajšanjem bolečin in izboljšanjem kakovosti kože.

Imunski sistem

Masaža spodbuja limfni sistem, ki je ključnega pomena za naš imunski odziv. Raziskava, objavljena v “Journal of Alternative and Complementary Medicine”, je pokazala, da je masaža povečala število belih krvnih celic, kar pomaga pri odstranjevanju toksinov iz telesa in izboljšuje sposobnost telesa, da se brani pred boleznimi.

Krvni obtok

Z izboljšanjem krvnega obtoka masaža pomaga pri prehrani celic in odstranjevanju odpadnih snovi. Študija, objavljena v “Archives of Physical Medicine and Rehabilitation”, je pokazala, da je masaža, pri ljudeh z bolečinami v mišicah izboljšala pretok krvi in zmanjšala bolečine.

Bolečina

Masaža sprošča napete mišice in izboljšuje gibljivost sklepov, kar je ključno za preprečevanje in zdravljenje bolečin v mišicah in sklepih. Poleg tega sproži sproščanje endorfinov, naravnih protibolečinskih snovi v telesu. Raziskava iz “Pain Medicine” je pokazala, da je masaža zmanjšala bolečino in izboljšala kakovost življenja pri ljudeh z kronično bolečino.

Koža

Masaža spodbuja krvni pretok v koži, kar pomaga pri prehrani kožnih celic, spodbuja regeneracijo celic in izboljša elastičnost kože. Poleg tega masaža pomaga pri odstranjevanju mrtvih kožnih celic, kar pusti kožo mehko in sijočo. Študija, objavljena v “Journal of Dermatology”, je pokazala, da je masaža izboljšala elastičnost kože in zmanjšala gube.

Živčni sistem

Masaža zmanjšuje aktivnost simpatičnega živčnega sistema, ki je odgovoren za stresni odziv telesa, in poveča aktivnost parasimpatičnega živčnega sistema, ki spodbuja sprostitev. Raziskava iz “Journal of Clinical Psychiatry” je pokazala, da je masaža zmanjšala raven kortizola, stresnega hormona, in povečala raven serotonina, hormona sreče.

Masaža je izjemno koristna terapija, ki lahko pomaga izboljšati vaše splošno počutje na več načinov. Ne samo, da pomaga sprostiti mišice in zmanjšati bolečino, ampak tudi izboljša cirkulacijo, pomaga pri odstranjevanju toksinov iz telesa, spodbuja imunski sistem, izboljša elastičnost kože in poveča aktivnost parasimpatičnega živčnega sistema.

Da bi dobili največ koristi od masaže, je priporočljivo redno obiskovati usposobljenega masažnega terapevta, ki bo uporabil pravilne tehnike in pristope, prilagojene vašim potrebam. Ne pozabite tudi na pomembnost sproščanja in dobre prehrane, saj lahko to močno vpliva na vaše splošno zdravje in počutje.

Vir Foto: Pixabay Portal24