Večerna skodelica zdravja: Kako muškatno mleko izboljša počutje?

Skodelica z napitkom [Foto: Freepik]

Večerna skodelica zdravja: Kako muškatno mleko izboljša počutje?

Če uživate v večerni skodelici toplega mleka, boste morda želeli preizkusiti dodatek muškatnega oreščka. Ta preprost napitek ni le okusen, temveč ima tudi številne zdravstvene koristi. Mleko z muškatnim oreščkom vam lahko pomaga pri sprostitvi, izboljša spanec, zmanjša tesnobo in stres, ter podpira prebavo.

Kaj je muškatni orešček?

Muškatni orešček je začimba, pridobljena iz semen drevesa Myristica fragrans, ki raste na Molukih v Indoneziji. Njegov okus je sladek in rahlo oreščkast, pogosto pa se uporablja v sladkih in slanih jedeh, pekovskih izdelkih ter pijačah. Muškatni orešček vsebuje miristicin, znan po svojih protivnetnih, antioksidativnih in protimikrobnih lastnostih. Vendar je pomembno uživati prave odmerke, saj je lahko v velikih količinah strupen.

Prehranske vrednosti muškatnega oreščka

Po podatkih ameriške agencije za hrano in zdravila ena žlica (7 g) muškatnega oreščka vsebuje:

 • Energijska vrednost: 36,8 kcal
 • Beljakovine: 0,4g
 • Maščobe: 2,54g
 • Ogljikovi hidrati: 3,4g
 • Vlaknine: 1,46g
 • Kalcij: 12,9mg

Zdravstvene koristi muškatnega mleka

 1. Izboljša spanec: Muškatni orešček vsebuje miristicin, ki ima pomirjevalne učinke. Študija v Journal of Interdisciplinary Cycle Research je pokazala, da kombinacija muškatnega oreščka in mleka spodbuja spanje in je učinkovita pri zdravljenju nespečnosti.
 2. Odpravlja tesnobo: Muškatni orešček v mleku spodbuja proizvodnjo serotonina, hormona, ki zagotavlja užitek in mirno stanje duha.
 3. Protivnetne lastnosti: Spojine v muškatnem oreščku, kot so monoterpeni in flavonoidi, imajo protivnetne učinke. Študija v Food and Nutrition Research je pokazala, da muškatni orešček zmanjšuje vnetje in bolečine.
 4. Podpira prebavo: Muškatni orešček lahko izboljša prebavo. Študija v Phytochemistry Reviews je pokazala, da izvlečki muškatnega oreščka pomagajo izboljšati delovanje prebavil in lajšajo težave, kot so napenjanje, kolike in prebavne motnje.
 5. Antioksidativni učinki: Muškatni orešček je bogat z antioksidanti, ki ščitijo telo pred oksidativnim stresom in preprečujejo kronične bolezni.
 6. Podpira zdravje srca in ožilja: Spojine v muškatnem oreščku lahko izboljšajo lipidne profile in pomagajo uravnavati srčni utrip ter krvni tlak.

Kako narediti muškatno mleko?

Recept za muškatno mleko je preprost:

 • Segrejte eno skodelico mleka na srednjem ognju, vendar pazite, da ne zavre.
 • Dodajte ščepec mletega muškatnega oreščka in premešajte.
 • Napitek postrezite vroč.

Stranski učinki muškatnega mleka

Pomembno je, da muškatni orešček uživate zmerno. Prekomerni odmerki lahko povzročijo slabost, omotico in celo zastrupitev. Študija v The Netherlands Journal of Medicine opisuje primer osebe, ki je po zaužitju dveh čajnih žličk muškatnega oreščka doživela resne zdravstvene težave.

Priporočena količina

Za odraslega je priporočena količina muškatnega oreščka manjša od čajne žličke na dan. Pri pripravi muškatnega mleka zadostuje že ščepec muškatnega oreščka. Prav tako ni priporočljivo zaužiti več kot dve skodelici muškatnega mleka na dan.

Uživajte v pomirjujočem učinku muškatnega mleka in izkoristite njegove zdravstvene koristi, vendar vedno zmerno!

[Vir: Health Shots]; Portal24; Foto: Freepik