Večina držav G20 obsodila rusko agresijo, Kitajska molči

ByA.K.

25. februarja, 2023 , , , ,
Foto: Pexels

Večina držav G20 obsodila rusko agresijo, Kitajska zavrnila podpis skupne izjave

Finančni ministri največjih svetovnih gospodarstev so Moskvo, zaradi njene agresije na Ukrajino, ostro obsodili. Podpis skupne izjave srečanja G20 sta zavrnili le Kitajska in Rusija.

Srečanje finančnih ministrov je v mestu Bangalore gostila Indija, ki je predsedujoča G20. Slednja je sicer oklevala pri postavljanju vprašanja vojne na dnevni red, a so zahodne države pri tem vztrajale. Prav tako so zahodne države zavračale vsak izid, ki ne bi vključeval obsodbe ruske invazije. 

Zaradi pomanjkanja soglasja med prvimi dvajsetimi gospodarstvi, se je Indija namesto skupne izjave zatekla k izdaji “povzetka predsednika”. V slednjem je povzela dva dni pogovorov in nesoglasij.

“Vojna povzroča neizmerno trpljenje Rusov”

“Večina članic je ostro obsodila vojno v Ukrajini in poudarila, da povzroča ogromno trpljenja ljudi in poslabšuje obstoječe slabosti v svetovnem gospodarstvu,” je zapisano v povzetku. Povzetek poudarja motnje dobavnih verig, tveganja za finančno stabilnost ter nadaljevanje energetske in prehranska negotovost.

“Bila so tudi različna stališča in različne ocene situacije in sankcij,” je navedeno v povzetku. Povzetek se nanaša na ukrepe, ki so jih uvedle ZDA, evropske in druge države, da bi Rusijo kaznovale za njeno agresijo. 

Izid je podoben koncu srečanja G20 na Baliju novembra lani. Takrat je Indonezija prav tako objavila končni dokument, v katerem je orisala razlike. Skupina G20, ustanovljena za pomoč državam v boju proti gospodarskim krizam, vse težje dosega soglasje med članicami.

“Poteza Kitajske je obžalovanja vredna”

Dva delegata sta za Reuters povedala, da Rusija in Kitajska ne želita, da bi se platforma uporabljala za razprave o političnih vprašanjih. Nemški finančni minister Christian Lindner je dejal, da je “obžalovanja vredno”, da je Kitajska blokirala izjavo, ki obsoja vojno Rusije proti Ukrajini.

“Toda zame je bilo bolj pomembno, da se vsi drugi držijo jasnega stališča mednarodnega prava, multilateralizma in konca vojne,” je dejal Lindner.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

EU potrdila deseti sveženj sankcij proti Rusiji

Evropska unija je ob obletnici invazije Moskve na Ukrajino potrdila deseti sveženj sankcij proti Rusiji, je sporočilo švedsko predsedstvo EU.

“Države članice EU so skupaj uvedle najmočnejše in najbolj daljnosežne sankcije doslej, da bi pomagale Ukrajini zmagati v vojni. EU je združena z Ukrajino in ukrajinskim ljudstvom. Še naprej bomo podpirali Ukrajino, dokler bo potrebno,” je tvitnilo švedsko predsedstvo EU… več tukaj.