Anketa: Večina Nemcev želi novo vlado, desnica vse bolj priljubljena

Danes objavljena anketa je razkrila, da skoraj dve tretjini nemških državljanov želi novo vlado. Večina je tudi izrazila nezadovoljstvo z uspešnostjo kanclerja Olafa Scholza in njegove koalicijske vlade. Rezultati raziskave, ki jo je izvedla INSA za nedeljsko izdajo Bilda, kažejo, da kar 64 odstotkov vprašanih meni, da bi zamenjava vlade koristila Nemčiji.

Sedanja koalicijska vlada, sestavljena iz Scholzovih socialdemokratov (SPD), Zelenih in poslovno usmerjenih svobodnih demokratov (FDP), ne uživa velike podpore. Le 22 odstotkov anketiranih bi želelo ohraniti to vlado. Več kot polovica vprašanih medtem meni, da sedanja vlada svojega dela ne opravlja zadovoljivo.

Anketa, ki jo je za nemško javno radiotelevizijo ZDF izvedla Forschungsgruppe Wahlen, pa je pokazala, da je 51 odstotkov Nemcev nezadovoljnih z delovanjem kanclerja Scholza. 58 odstotkov pa jih meni, da koalicijska vlada ne opravlja svojih nalog dobro.

Podpora Scholzu in njegovi SPD se zmanjšuje, saj je zdaj kar 70 odstotkov vprašanih nezadovoljnih z njegovim delovanjem. Številka predstavlja 10 odstotnih točk več kot v anketi pred štirimi tedni.

Medtem ko se podpora SPD zmanjšuje, se zaostanek za desno usmerjeno Alternativo za Nemčijo (AfD) povečuje. SPD je zdaj dobila le 18-odstotno podporo, kar je dve odstotni točki manj kot prejšnji teden, medtem ko je podpora AfD ostala pri 21 odstotkih.

Opozicijski konservativni blok CDU/CSU ima 27 odstotkov podpore, Zeleni pa 14 odstotkov. Poslovno usmerjeni FDP je zabeležil osem odstotkov podpore, medtem ko je levičarska stranka Die Linke ostala nespremenjena pri petih odstotkih.

Anketa jasno kaže, da se politična krajina v Nemčiji spreminja, pri čemer se večina Nemcev zavzema za spremembe v vladi zaradi nezadovoljstva z delovanjem trenutne koalicije.

vir Foto: Pexels Portal24