Večina Srbov na severu Kosova bojkotirala referendum

ByAna Koren

21. aprila, 2024 , ,
Foto: Pixabay

Večina Srbov na severu Kosova bojkotirala referendum

Večina Srbov na nemirnem severu Kosova je danes bojkotirala referendum o odstavitvi albanskih županov. Bojkot nakazuje na globoko razdeljenost in poudarja težave v normalizaciji odnosov med Prištino in Beogradom. Referendum, ki je bil organiziran v štirih pretežno srbskih občinah na severu Kosova — Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok in Leposavić — je zaznamovala izjemno nizka udeležba, saj je glasovalo manj kot 100 izmed približno 46.000 registriranih volivcev. Volišča so se odprla ob 7. uri zjutraj in zaprla ob 19. uri, a večina Srbov je izrazila svoje nestrinjanje z bojkotom glasovanja.

Kosovo, ki je večinsko etnično albansko, a na severu prevladujejo Srbi, se že dolgo spopada z etničnimi in političnimi napetostmi. Srbi na severu ne priznavajo vlade v Prištini in Beograd vidijo kot svojo prestolnico. Lani je Priština po pritisku zahodnih držav razveljavila lokalne volitve in napovedala nove, kar je vodilo do bojkota s strani lokalnih Srbov. Srbska lista, vodilna srbska stranka na Kosovu, je odkrito nasprotovala referendumu, trdila, da je bila kampanja za referendum zaznamovana s pritiski in ustrahovanjem s strani kosovske vlade, ki to zanika.

Srbija, podprta od Rusije, Kitajske in nekaterih držav članic Evropske unije, ne priznava neodvisnosti Kosova. Napetosti so se še dodatno zaostrile konec leta 2022, ko so Srbi odstopili z uradnih položajev zaradi uvedbe kosovskih registrskih tablic za vozila. Mednarodni posredniki so skušali posredovati, vendar so bili pogovori med Beogradom in Prištino počasni in obremenjeni z občasnimi izbruhi nasilja.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Pixabay