Vedenjske težave otrok, ki jih starši ne smejo zanemariti

ByA.K.

15. januarja, 2023 , ,

Vedenjske težave otrok, ki jih starši ne smejo zanemariti

Vsi otroci se včasih slabo vedejo in velika večina zaradi stresa razvije začasne vedenjske težave. A lahko slabo vedenje otroka kaže na resno težavo, če je njegovo vedenje pretirano sovražno, agresivno ali moteče in če sprememba vedenja traja več kot šest mesecev.

Drug pokazatelj, da ima vaš otrok vedenjske težave, je, ko njegovo vedenje ni primerno njegovi starosti, opozarjajo strokovnjaki. Slednji poudarjajo, da bo razumevanje otroške psihologije pomagalo staršem ugotoviti, ali je otrokovo vedenje normalno ali ne.

Poleg tega bo spremljanje otrokovih vedenjskih težav pomagalo vedeti, ali potrebujejo strokovno pomoč ali pa so vedenjske težave njihovega malčka le prehodna faza. Tu je šest vedenjskih težav, ki jih starši nikoli ne smejo prezreti:

  • nezmožnost obvladovanja čustev
  • skrajna nepozornost in hiperaktivnost
  • nespoštovanje
  • pretirana občutljivost ali jokavost
  • pogosti izbruhi jeze brez očitnega razloga
  • nenaden neuspeh v šoli

Kot pojasnjujejo strokovnjaki, je vsaka od teh stvari v določenem obdobju otrokovega življenja normalna, če postane prepogosta ali po daljšem času ne mine, bi morali starši reagirati.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Otroški izbruhi jeze in kako se z njimi spopasti

Psihologi menijo, da so izbruhi jeze pri otrocih mlajših od petih let definirani kot čustveni izbruhi. Pojavijo se kot nenadne, nenadzorovane epizode jeze in joka, v večini primerov brez očitnega razloga. Strokovnjaki so opredelili pet različnih vrst izbruhov jeze in hkrati razložili, kako se na vsako od njih odzvati… več tukaj.