Veganstvo lahko povzroči depresijo, spontani splav in poškodbe živcev

ByAna Koren

5. januarja, 2023 ,

Zdravniki opozarjajo: veganstvo lahko povzroči depresijo, spontani splav in poškodbe živcev

Izločitev mesa in živalskih izdelkov iz vaše prehrane lahko povzroči depresijo in poveča tveganje za zlome kosti in spontani splav, opozarjajo strokovnjaki. Raziskava je pokazala, da namerava eden od osmih Britancev kot del novoletnih zaobljub preiti na vegansko prehrano, a to morda ni najboljša ideja.

Približno 600.000 ljudi v Veliki Britaniji se že drži diete, ki izključuje meso, mlečne izdelke, jajca in vse druge živalske izdelke. Prej omenjene številke kažejo, da se namerava tako imenovanemu veganuary trendu pridružiti še več ljudi.

Veganstvo lahko povzroči potencialno nevarno pomanjkanje vitaminov

Vendar lahko po besedah ​​dr. Juliana Owena veganstvo povzroči potencialno nevarno pomanjkanje vitaminov že v nekaj mesecih. Trdi, da je to zato, ker meso in živalski izdelki vsebujejo vitamin B12. B12 je hranilo, ki je bistveno za zdravo delovanje telesa. Slednjega pa rastlinska hrana vsebuje zelo malo ali nič. Owen pravi, da mora biti vsakdo, ki namerava postati vegan, pripravljen na dnevni dodatek vitamina B.

“Gre za vitamin, ki je izrednega pomena za delovanje človeškega telesa. V veganski prehrani je skoraj popolnoma odsoten. To je izjemno zaskrbljujoče, zato bi morali vsi, ki se odločite za to dieto, uživati ​​prehranska dopolnila. Pomanjkanje vitamina B lahko namreč povzroči številne težave, kot so anksioznost, depresija, težave z vidom, anemija, spontani splav, zlomi kosti in poškodbe živcev,” opozarja.

Kaj je veganuary

Trend Veganuary je še posebej priljubljen med zvezdniki in Madonna je ena tistih, ki to dieto hvalijo že vrsto let. Kljub hujšanju, na katerega prisegajo zagovorniki te diete, dr. Owen poudarja, da je nevarna predvsem za mlade. Številne raziskave so namreč pokazale, da ima tovrstna prehrana lahko negativne učinke na zdravje, predvsem pri mladih.

Študija iz leta 2018 na University College London je opozorila, da lahko pomanjkanje hranil v veganski prehrani, kot so kalcij, cink in visokokakovostne beljakovine, povzroči podhranjenost in poškodbe živcev pri otrocih. Prav tako so strokovnjaki pred kratkim izdali opozorilo pred naraščajočo priljubljenostjo mlečnih alternativ, kot sta ovseno in mandljevo mleko, ki ju uživa tretjina Britancev. Vladni podatki so namreč razkrili, da skoraj polovici vseh deklet, starih od 11 do 18 let, primanjkuje železa.

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Kaj se zgodi, če nehamo jesti rdeče meso?

Kaj se zgodi, če nehamo jesti rdeče meso? Uživanje rdečega mesa je povezano z dobro prehrano in zdravim načinom življenja. Številne poznejše študije pa so pokazale, da ima lahko prepogosto uživanje rdečega mesa dejansko številne škodljive posledice za naše zdravje… več tukaj.