Vegetarijanske ovsene palačinke s kompotom
Ovsene palačinke za zajtrk ali malico so izjemno hranljiv obrok, ki vam dajejo moč kar lep čas. Najbolj okusne so prelite s kompotom iz jagodičevja in kančkom grškega jogurta. So okusne, zdrave, polne vlaknin in vitamina C. Priprava in peka vam bosta vzeli 30 minut, iz navedenih količin sestavin boste dobili dva obroka
Kaj potrebujete:
- 1 pomaranča, olupljena in iztisnjena
- 120 g zamrznjenih jagod
- 1 majhno roza jabolko , na drobno narezano
- 100 g ovseni kosmiči
- 1 žlička pecilnega praška
- 1 žlička cimeta
- 100 ml ovsenega mleka
- 1 srednje jajce, rahlo stepeno
- 1 žlica hladno stiskanega repičnega olja
- 50 g grškega jogurta brez maščobe
Postopek:
Za pripravo kompota dajte pomarančni sok, jagode in jabolko v majhno ponev in na zmernem ognju počasi kuhajte 10-12 minut, dokler se jagode ne razpustijo in se jabolko zmehča. Odstavite z ognja in pustite, da se malo ohladi. Če želite, dodajte kanček vode, da zrahljate.
V kuhinjskem robotu zmeljite oves, da nastane groba mokasta konsistenca, stresite v skledo za mešanje. Dodajte pecilni prašek, cimet in pomarančno lupinico ter dobro premešajte. Zmešajte ovsen napitek in jajce in vlijte k suhim sestavinam. Zmešajte v gosto testo.
V teflonski ponvi segrejte malo olja, nato vlijte 2 žlici testa, da naredite majhno palačinko. Na zmernem ognju jo pecite 2 minuti oziroma dokler se na površini ne začnejo pojavljati majhni mehurčki. Palačinko obrnite in pecite še na drugi strani 1 minuto. Ponovite s preostalim oljem in testom (na koncu bi morali dobiti šest palačink).
Palačinke zložite na dva topla krožnika, prelijte s kompotom in s kepico grškega jogurta.
Dober tek!
Foto: BBC