Vegetarijansko razvajanje: Tajski curry s tofujem
Za vse ljubitelje tajske kuhinje in okusnih vegetarijanskih jedi predstavljamo recept za zdrav tajski zeleni curry. Ta jed je ne samo polna okusa, ampak tudi bogata z beljakovinami, ki so ključne za vaše zdravje. Kar je še boljše, primerna je tudi za vegane!
Sestavine:
- 2 šalotki, narezani na tanke rezine
- ½ žličke sezamovega olja
- 1 zelen prst čilija, drobno sesekljan (po želji)
- 2 žlici tajske zelene karijeve paste (izberite vegetarijansko različico)
- 300 ml vroče zelenjavne juhe
- 200 g lahkega kokosovega mleka
- 1 žlička lahke sojine omake (namesto ribje omake)
- 1 srednji jajčevec, narezan na 2 cm/1 in velike kose
- 200 g tofuja, narezanega na 1,5 cm/½ kvadrate
- ½ zelene paprike, narezane na tanke rezine
- 50 g sladkega graha
- 50 g mlade koruze, razpolovljene ali narezane na četrtine
- Sok 1 limete in rezine limete za serviranje
- Peščica drobno sesekljanega svežega koriandra za serviranje
- 150 g basmati riža za serviranje
Navodila:
- Na zmernem ognju segrejte sezamovo olje in pražite narezane šalotke 2–3 minute. Dodajte čili in pražite še 1 minuto. Vmešajte tajsko zeleno karijevo pasto ter pražite še 1 minuto.
- Prilijte vročo zelenjavno juho, kokosovo mleko in lahko sojino omako. Zavrite in nato zmanjšajte ogenj ter pustite vreti 5 minut.
- Dodajte narezan jajčevec in liste limete v omako. Kuhajte 10 minut.
- Medtem skuhajte basmati riž po navodilih.
- V omako dodajte narezan tofu in zeleno papriko. Kuhajte brez pokrova 3 minute. Nato dodajte sladek grah, mlado koruzo in stisnjen sok limete. Kuhajte še 3 minute.
- Curry postrezite s pripravljenim rižem, posujte s sesekljanim svežim koriandrom ter okrasite z rezinami limete.
S tem preprostim receptom lahko v manj kot 30 minutah pripravite okusen obrok, ki je poln beljakovin, zelenjave in tajskih začimb. Po želji ga lahko prilagodite za vegetarijance in vegane ter uživate v okusu pristne tajske kuhinje kar doma.
Ne spreglejte
vir Foto: Greenbowl2soul Portal24