Velenjčani na protestu znova zahtevali nižje cene ogrevanja

ByA.K.

3. februarja, 2024 , ,
Foto: Zajem zaslona YT/Večer

Velenjčani na protestu znova zahtevali nižje cene ogrevanja

Ljudska iniciativa Velenje se je danes zbrala na Titovem trgu, kjer so izrazili svoje nezadovoljstvo zaradi visokih cen ogrevanja. Protestniki zahtevajo zmanjšanje davka za toploto ter izključitev kuponov ogljikovega dioksida iz cene toplotne energije. Na dogodku se je po podatkih TV Slovenija zbralo več kot 600 ljudi.

Predstavnik iniciative Asmir Bečarević je poudaril, da ogrevanje ni razkošje in da je treba ljudem takoj pomagati. Agencija za energijo je že potrdila energetsko učinkovitost šaleškega sistema daljinskega ogrevanja, kar daje iniciativi močan argument za nadaljnje ukrepanje. Načrtujejo pripravo vse potrebne dokumentacije, da bodo lahko pravno ukrepali proti odgovornim za visoke cene ogrevanja.

V iniciativi vztrajajo, da so potrebni tako kratkoročni kot dolgoročni ukrepi, saj visoke položnice lahko pahnejo mnoge v socialno stisko. Po njihovih besedah bodo januarske položnice za najmanj tri zimske mesece ogrožale tudi tiste, ki so bili do zdaj nad pragom revščine.

Protestniki so opozorili tudi na odločitev velenjskih svetnikov, ki so na torkovi seji sprejeli sklep o znižanju cene ogrevanja za šest odstotkov na podlagi znižanja toplote pri Termoelektrarni Šoštanj. Vendar pa so izračuni pokazali, da bo to znižanje prineslo le 10 evrov manjšo položnico pri skupnih stroških komunale v višini 300 evrov. Poleg tega bo do 40-odstotnega kritja položnic upravičenih le tistih, ki prejemajo denarno socialno pomoč.

Predstavnica iniciative Sara Bajec je zaključila: “V teh položnicah vidimo spomenik kriminalu Termoelektrarne Šoštanj in komunalnega podjetja, in sumimo, pranje denarja.” Protestniki bodo vztrajali v svojih zahtevah in nadaljevali z aktivnostmi za dosego nižjih cen ogrevanja in večje socialne pravičnosti.

Kritike cenzusa

Iniciativa ostro kritizira odločitev občine, da izloči tiste, katerih prihodki so le nekaj centov nad tem cenzusom. Menijo, da bi to lahko še vedno pomenilo velik finančni udarec za posameznike, ki že prejemajo le majhne mesečne prihodke. Poleg tega se iniciativa ne strinja z občino, ki svojim občanom kot trenutno rešitev ponuja iskanje izredne denarne pomoči iz naslova socialnih transferjev… več tukaj.

vir; Foto: Zajem zaslona YT/Večer; Portal24