Velenje žaluje: Iskanje vzrokov za samomor deklice

Foto. Pixabay

Velenje žaluje: Iskanje vzrokov za samomor deklice

V Velenju so v sredo pokopali tragično preminulo 13-letno deklico, ki je samomor storila minulo soboto. Podrobnosti o motivih za njeno dejanje še vedno niso znane, celjska Policija pa intenzivno zbira dokaze, ki bi lahko razjasnili dogajanje pred dekličino smrtjo. Središče ugibanj je medvrstniško nasilje, a uradne potrditve o tem še ni. Barbara Štor, poročevalka za Televizijo Slovenija, je poudarila, kako skope so informacije: “Zaradi občutljivosti dogodka smo z informacijami zelo omejeni.”

Deklica, ki je obiskovala Osnovno šolo Karla Destovnika Kajuha v Šoštanju, je preteklo soboto svoje življenje končala pod okoliščinami, ki nakazujejo možnost vrstniškega nasilja. Po besedah novinarke Televizije Slovenija, Barbare Štor, ki je poročala o dogodku, so informacije o samomoru zaradi občutljivosti primera skope, vendar se pojavljajo domneve o možnem šikaniranju.

Celjska policija je potrdila, da intenzivno preiskujejo dogodek, pri čemer pa zaradi varovanja zasebnosti in občutljivosti situacije podrobnosti ne razkrivajo. V preteklem letu so na območju Policijske uprave Celje obravnavali 192 primerov nasilja med mladimi, kar kaže na razširjenost tega problema. Uroš Golob, namestnik načelnika PU Celje, je izpostavil, da je prijavljenih primerov nasilja bistveno manj, kot se jih dejansko zgodi, saj žrtve pogosto molčijo.

Spletno nasilje ostaja še posebej zapleteno področje zaradi anonimnosti, ki jo omogočajo digitalne platforme. Golob opozarja: “Dostikrat ne uspemo priti do storilca zaradi narave internetne komunikacije.” Ta oblika nasilja se pogosto odvija brez vednosti odraslih, kar dodatno otežuje preprečevanje in ukrepanje.

Odzivi na dogodek

V odzivih na dogodek so strokovnjaki poudarili potrebo po pomoči tako žrtvam kot storilcem nasilja. Nataša Omladič Ograjenšek, pomočnica direktorice Centra za socialno delo Celje, je izrazila pomembnost razumevanja osebnih stisk mladih, ki se lahko kažejo tudi v obliki nasilnega vedenja.

Klinični psiholog Tristan Rigler je v pogovoru za Odmeve opozoril na pomanjkanje empatije in razumevanja mladostnikov v sodobni družbi. “Moramo se zavedati, da medvrstniško nasilje samo po sebi ni edini vzrok za samomorilna dejanja, ampak lahko predstavlja del širšega spektra problemov, ki vključujejo depresijo in anksioznost.”

Rigler prav tako kritizira iluzijo ničelne tolerance do nasilja, ki se pogosto ne udejanja v praksi: “Govorimo o ničelni toleranci, a v resnici se tudi strokovnjaki pogosto znajdejo pod pritiskom, kar zavira učinkovito ukrepanje.”

Za konec je izpostavil potrebo po boljšem razumevanju mladostnikov, ki živijo v svetu, kjer se digitalno in realno prepletata: “Odrasli moramo znova vzpostaviti stik z njihovim svetom, četudi se nam zdi tuj.” Skupnostne in individualne pristope k preprečevanju nasilja bo potrebno še nadalje razvijati, da bi zagotovili varnejše okolje za vse mladostnike.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Pixabay