Velika Britanija daje skupino Wagner na seznam terorističnih organizacij

Velika Britanija je rusko skupino plačancev Wagner uradno uvrstila na svoj seznam terorističnih organizacij, poroča britanski Daily Mail. Ta pomemben korak je sledil izjavi notranje ministrice Suelle Braverman, ki je ostro obsodila delovanje te skupine. Skupino je označila kot “nasilno in destruktivno organizacijo,” ki deluje kot orodje Putinove Rusije v tujini.

Po poročanju britanskega dnevnika je ministrica Braverman dejala: “Dokler se Putinov režim ne odloči, kaj bo naredil s pošastjo, ki jo je ustvaril, Wagnerjeve destabilizirajoče dejavnosti še naprej služijo političnim ciljem Kremlja.” Notranja ministrica ima pooblastila, da prepove organizacijo, za katero meni, da je sodelovala pri terorističnih dejanjih.

Bravermanova je nadaljevala s kritiko skupine Wagner opozorila na njeno vpletenost v “opustošenje, mučenje in barbarske umore” ter dodala: “Zato smo to teroristično organizacijo prepovedali in še naprej čim bolj pomagamo Ukrajini v boju proti Rusiji.” Ministrica je tudi ocenila, da skupina Wagner predstavlja “grožnjo svetovni varnosti”.

Ta poteza Velike Britanije sledi napovedi sankcij proti 13 posameznikom in organizacijam, ki so povezani s skupino Wagner in so bili obtoženi vojnih zločinov že julija letos. Britanska vlada tako izraža svojo odločenost, da se bori proti terorističnim organizacijam in podpira ukrajinsko prizadevanje za varnost in stabilnost.

vir Foto: AfP Portal24