Velika Britanija še ne ve ali bo Ukrajini dostavila tanke

ByAna Koren

12. januarja, 2023 , ,
Foto: Pexels

Financial Times: Kitajska se poskuša distancirati od Putina
Ukrajina: Rusija moškim, ki izpolnjujejo pogoje za služenje vojaškega roka, preprečuje, da bi zapustili državo
Velika Britanija: Imenovanje novega poveljnika ruskih sil kaže na nedoseganje strateških ciljev Rusije
Vodja IAEA: Pogovori o varnem območju okoli jedrske elektrarne v Zaporožju vse težji
Prigožin: Soledar je bil osvobojen, mesto je bilo prekrito s trupli ukrajinskih vojakov
Ameriška vlada sledi Wagnerjevim plačancem: “So v Evropi, Srbija je naša posebna pozornost”
Izstrelek je zadel perinatalni center v Hersonu, dve osebi sta bili poškodovani
Zelenski je v Lvovu od Nata zahteval več kot samo obljubo politike odprtih vrat
Uradnik EU: Grčija in Malta zaostajata pri zamrznitvi ruskega premoženja
Rusija je imenovala novega poveljnika vojaških operacij

Velika Britanija: Nismo se še odločili, ali bomo Ukrajini dostavili tanke

Britanski obrambni minister za nabavo Alex Chalk je potrdil, da se vlada še vedno ni odločila, ali bo v Ukrajino poslala tanke.

“Moram biti jasen, da o tem ni bila sprejeta nobena odločitev in da vem, da je to nekaj, o čemer se bo razmislilo. Takšna poteza bi imela tudi simbolično vrednost in bi Ukrajini zagotovila dodatno zmogljivost,” je dejal Chalk, poroča Sky News.

Sky News je pred tem poročal, da britanska vlada razmišlja o prevzemu številnih glavnih bojnih tankov britanske vojske Challenger 2. Financial Times je poročal, da je Downing Street potrdil načrte za dobavo tankov.

Financial Times: Kitajska se poskuša distancirati od Putina

Financial Times piše, da se neuradno Kitajska želi distancirati od Rusije in Putina ter izboljšati odnose z zahodnimi državami.

Odposlanca sta poskušala izboljšati odnose, zlasti z Evropo, potem ko jih je resno škodila stalna podpora Kitajske Rusiji.

Časnik piše, da skuša Peking neuradno prepričati svoje evropske partnerje, da je pripravljen uporabiti svoj vpliv, da Rusijo odvrne od uporabe jedrskega orožja.

Financial Times navaja, da se želi Kitajska uveljaviti kot potencialna mirovnica in da želi pomagati pri povojni obnovi Ukrajine.

“Putin je nor. Odločitev za invazijo je sprejela zelo majhna skupina ljudi. Kitajska ne bi smela slepo slediti Rusiji,” je dejal eden od kitajskih uradnikov, ki je želel ostati anonimen.

V javnosti sta Vladimir Putin in kitajski predsednik Xi Jinping razpravljala o načrtih za poglobitev svojih odnosov.

Wall Street Journal je tudi poročal, da je kitajski predsednik naročil svoji vladi, naj vzpostavi tesnejše gospodarske vezi z Rusijo.

Ukrajina: Rusija moškim, ki izpolnjujejo pogoje za služenje vojaškega roka, preprečuje, da bi zapustili državo

Ukrajinski obveščevalci trdijo, da je ruskim nabornikom trenutno prepovedano zapustiti Rusijo, piše Sky News.

Ruska FSB je mejnemu nadzoru države ukazala, naj nabornikom prepreči odhod, je sporočila ukrajinska obrambna obveščevalna služba. Odredba naj bi veljala od 9. januarja.

Prav tako je onemogočen odhod ljudi, ki so »omejeno sposobni za vojaško službo« in so vpisani v rezervno sestavo.

Zahodni strokovnjaki menijo, da Rusija načrtuje nove ofenzive v začetku tega leta, Ukrajina pa je opozorila, da bi Moskva lahko sprožila popolno mobilizacijo.

Velika Britanija: Imenovanje novega poveljnika ruskih sil kaže na nedoseganje strateških ciljev Rusije

Britanski uradniki verjamejo, da je imenovanje novega poveljnika ruskih čet pomemben napredek v Putinovem pristopu do vojne.

Načelnik generalštaba Valerij Gerasimov bo prevzel mesto vrhovnega poveljnika ruskih sil in zamenjal Sergeja Surovikina, ki je bil na tej vlogi šele tri mesece.

“Ta poteza je pokazatelj vse večje resnosti položaja, s katerim se sooča Rusija, in jasno priznanje, da invazija ne izpolnjuje strateških ciljev Rusije. Ta poteza bo verjetno sprejeta z izrednim nezadovoljstvom večine ruskih ultranacionalističnih in vojaških blogerskih skupnosti, ki vse bolj krivijo Gerasimova za slabo vodenje vojne,” je sporočilo britansko obrambno ministrstvo.

Vodja IAEA: Pogovori o varnem območju okoli jedrske elektrarne v Zaporožju vse težji

Posredovanje pri dogovoru o varnem območju okoli ukrajinske jedrske elektrarne Zaporizhia, ki je pod ruskim nadzorom, postaja vse težje zaradi vpletenosti vojske v pogajanja, je dejal vodja jedrskega nadzora ZN.

Tovarno iz sovjetskega časa, največjo v Evropi, so ruske sile zasegle marca, kmalu po njihovi invaziji na Ukrajino. Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je v pogovoru za italijansko javno televizijo RAI dejal, da ne verjame, da je dogovor nemogoč, a da pogajanja niso lahka.

“Pogajalska miza je postala daljša in težja. Pogovori so postali bolj kompleksni, saj ne vključujejo samo diplomatov, ampak tudi vojaške častnike. Igrajo se z ognjem. Jedrska katastrofa ni v interesu nikogar, niti Rusov,” je rekel Grossi.

Ameriška vlada sledi Wagnerjevim plačancem: “So v Evropi, Srbija je naša posebna pozornost”

Visoki ameriški uradniki iz Bidnove administracije spremljajo premike plačancev iz skupine Wagner izven Ukrajine. Njihovo prisotnost so opazili v Evropi in Afriki, spremljajo pa predvsem Srbijo.

Prigožin: Soledar je bil osvobojen, mesto je bilo prekrito s trupli ukrajinskih vojakov

Vodja skupine plačancev Wagner Jevgenij Prigožin pravi, da je bil Soledar popolnoma ‘osvobojen’ in da je bilo ubitih 500 ukrajinskih vojakov, piše Sky News .

V izjavi, ki je bila ravno nasprotna izjavi ukrajinskega predsednika nekaj minut prej, je Prigožin trdil, da so njegove sile popolnoma osvobodile rudarsko mesto.

“Ubitih je bilo okoli 500 ukrajinskih vojakov. Celotno mesto je prekrito s trupli ukrajinskih vojakov,” je dejal Prigožin.

Izstrelek je zadel perinatalni center v Hersonu, dve osebi sta bili poškodovani

Ruski napad je poškodoval perinatalni center v Hersonu in razbil okna otroškega oddelka. Ukrajinska uradnica Emine Dzepar je povedala, da sta bili v eksploziji poškodovani ženska in uslužbenec centra.

Mesto Kherson je bilo novembra osvobojeno ruskega nadzora, vendar so ga moskovske čete še naprej bombardirale z druge strani bližnje reke.

Zelenski je v Lvovu od Nata zahteval več kot samo obljubo politike odprtih vrat

Zelenski je Nato pozval, naj stori več kot le obljubo Ukrajini, da so vrata članstva odprta. “Kijev potrebuje konkretne korake, ko se poskuša pridružiti vojaškemu zavezništvu,” je po poročanju Reutersa dejal Zelenski.

Kijev je lani septembra, sedem mesecev po tem, ko je Rusija napadla Ukrajino, zaprosil za hitro članstvo v Natu. Nato pravi, da ima politiko odprtih vrat do Ukrajine, vendar ni povedal, ali bo pospešil korake proti morebitnemu pristopu Kijeva.

“Danes za Ukrajino ni dovolj le podpora kolegov iz Nata in podpora v obliki retorike odprtih vrat. Ni dovolj, da bi motivirali našo državo in naše vojake,” je dejal Zelenski.

Uradnik EU: Grčija in Malta zaostajata pri zamrznitvi ruskega premoženja

Glede na interni dokument, v katerega je Reuters videl, in po navedbah uradnikov EU Grčija in Malta zaostajata pri zamrznitvi ruskega premoženja. Malta je to zanikala.

Kremelj: Putin in iranski predsednik sta se pogovarjala o dvostranskem sodelovanju

Ruski predsednik Vladimir Putin se je po telefonu pogovarjal z iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem, je sporočila tiskovna služba Kremlja. Poroča se, da sta se Putin in Raisi pogovarjala o vojni v Siriji, pa tudi o dvostranskem sodelovanju.

V izjavi Kremlja ni navedeno, ali sta se Putin in Raisi pogovarjala o vojni v Ukrajini. Kot rezultat pogovorov so se voditelji dogovorili, da bodo še okrepili celoten obseg dvostranskega sodelovanja med Rusijo in Iranom ter izvajali obojestransko koristne projekte na področju energetike, transporta in logistike.

“V razpravi o mednarodnih vprašanjih sta obe strani pozitivno ocenili vzpostavljeno tesno usklajevanje v okviru procesa iz Astane, ki igra ključno vlogo pri sirski rešitvi,” je zapisano v uradnem poročilu, objavljenem na uradnem kanalu Kremlja Telegram. 

Rusija je imenovala novega poveljnika vojaških operacij

Moskva upa, da bo z imenovanjem novega poveljnika povečala učinkovitost svojih vojaških operacij v Ukrajini. Sergej Surovikin je bil po poročanju ruske tiskovne agencije RIA odstavljen s položaja poveljnika skupine združenih sil za to, kar Moskva imenuje “posebna vojaška operacija”.

Od njega bo funkcijo prevzel načelnik generalštaba Valerij Gerasimov, zamenjal pa ga bo Surovikin. Spremembo je napovedal ruski obrambni minister Sergej Šojgu, ki jo je opisal kot “povečanje ravni vodenja posebnih operacij”.

“Nova imenovanja so povezana s širitvijo obsega nalog, ki jih je treba rešiti, in potrebo po organizaciji tesnejšega sodelovanja med vrstami in tipi čet,” je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Prejšnji mesec so po družbenih omrežjih zakrožile govorice, da je bil Gerasimov odpuščen, dodatno sta jih podkrepila britansko obrambno ministrstvo in ameriški inštitut za preučevanje vojne. Rusko obrambno ministrstvo je nato zanikalo govorice in dejalo, da ni razloga za odpustitev Gerasimova.