Velika Britanija uvedla prve sankcije proti Putinovi ‘floti v senci’

Foto: Pexels

Velika Britanija uvedla prve sankcije proti Putinovi ‘floti v senci’

Velika Britanija je danes uvedla svoje prve sankcije proti ladjam iz “flote v senci” ruskega predsednika Vladimirja Putina, za katere trdi, da se uporabljajo za izogibanje sankcijam Zahoda in nadaljevanje trgovanja z rusko nafto.

“Današnji ukrep vključuje prve sankcije Združenega kraljestva proti ladjam v Putinovi senčni floti, ki jih Rusija uporablja, da bi se izognila sankcijam Združenega kraljestva in G7 ter še naprej neovirano trgovala z rusko nafto,” je v izjavi zapisala britanska vlada.

Odločitev, ki je del 50 novih sankcij, uvedenih v sodelovanju s partnerji G7, cilja tudi na dobavitelje streliva, strojnih orodij, mikroelektronike in logistike za rusko vojsko, vključno s subjekti na Kitajskem, v Izraelu, Kirgizistanu in Turčiji, je sporočila vlada.

“Danes ponovno povečujemo gospodarski pritisk s sankcijami, da bi zmanjšali zmožnost Rusije, da financira svoj vojni stroj,” je v izjavi dejal premier Rishi Sunak, ki se udeležuje srečanja voditeljev G7 v Italiji. “Putin mora izgubiti in absolutno kritično je, da mu odvzamemo sposobnost financiranja dolgotrajnega konflikta,” je dodal britanski premier.

G7 se strinja s 50-milijardnim paketom pomoči za Ukrajino

Voditelji G7, največjih svetovnih gospodarstev, so danes dosegli dogovor o zagotovitvi 50 milijard dolarjev posojil Ukrajini. Sredstva bodo zagotovljena z uporabo obresti, zbranih od zamrznjenega ruskega premoženja. Moskva je invazijo na svojo sosedo začela 2022.

Politični dogovor je bil v središču prvega dne letnega vrha skupine v južni Italiji, ki se ga je že drugo leto zapored udeležil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. “Dela je veliko, a prepričana sem, da nam bo v teh dveh dneh uspelo opraviti pogovore, ki bodo pripeljali do konkretnih in merljivih rezultatov,” je na začetku srečanja svojim gostom dejala italijanska premierka Giorgia Meloni, v luksuznem letovišču v južni provinci Apuliji.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pexels