Velika parada v Moskvi in oster Putinov govor o Zahodu

ByAna Koren

9. maja, 2023
Kremelj [Foto: Pexels]

Velika parada v Moskvi in oster Putinov govor o Zahodu

V ostrem govoru proti Zahodu je ruski predsednik Vladimir Putin je obtožil Zahod, da je orkestriral vojno proti Rusiji. Dejal je država želi mirno prihodnost, ter se zahvalil junakom, kot pravi, ruske “posebne vojaške operacije” v Ukrajini. “Njihov edini cilj je videti propad naše države,” je dejal Putin, ko je imel v mislih Zahod na komemoraciji ob dnevu zmage nad nacistično Nemčijo leta 1945.

Putin je v nagovoru vojakom in ruski politični eliti na Rdečem trgu dejal, da je “prava vojna tista proti naši domovini”. Ruski predsednik je obtožil zahodne elite, da hujskajo “narode drug proti drugemu, delijo družbe, povzročajo krvave konflikte”

Dodal je, da si Rusija želi “mirno prihodnost” in Zahod obtožil sejanja “sovraštva in rusofobije”. Prihodnost države je odvisna od ruskih borcev v Ukrajini, je dejal Putin. “Vsa država je združena v podporo našim junakom. Molimo za vas,” je dejal vojakom.

“Nič ni pomembnejšega od vaše vojaške naloge. Varnost države je danes odvisna od vas, od vas je odvisna prihodnost naše države in naših ljudi,” je dejal pred vojaki, ki so stali pred njim, med katerimi je bilo okoli 500 tistih, ki so sodelovali v ruski ofenzivi v Ukrajini.

Ruski predsednik je v govoru dejal, da je svet ponovno na prelomnici. “Civilizacija je spet na prelomnici. Proti naši državi se je začela vojna,” je dejal Putin. Ukrajince je označil za “talce državnega udara” in zahodnih ambicij.

https://twitter.com/parrot_soldier/status/1655844909276971008?s=20

Po Rdečem trgu se je sprehodilo na tisoče vojakov

Po krajšem govoru ruskega predsednika je po Rdečem trgu paradiralo več tisoč vojakov. Dan zmage je v Rusiji eden najpomembnejših praznikov v Rusiji. Spominjajo se velike žrtve Sovjetske zveze med veliko domovinsko vojno 1941-1945, ki je terjala življenja 27 milijonov ljudi. Ta obletnica je še posebej čustvena. Rusija namreč žaluje za tisoči vojakov, padlih v 15-mesečni vojni v Ukrajini, ki ji ni videti konca.

Poleg tega 78. obletnica velike zmage prihaja po nizu skrivnostnih napadov v Rusiji, vključno z napadom z brezpilotnim letalom na Kremelj, eksplozijami, ki so iztirile vlake, in bombnim napadom, ki je ranil velikega zagovornika Kremlja, pisatelja Zaharja Prilepina.

Zaradi vrste neuspehov na fronti v Ukrajini in napadov na rusko ozemlje letošnja parada poteka pod strogimi varnostnimi ukrepi.

Petnajst mesecev po začetku ofenzive proti Ukrajini je bila ruska vojska oslabljena zaradi izgub v živi sili, več mesecev ni uspela zavzeti vzhodnega mesta Bahmut, kar je povzročilo razdor med generalštabom in Wagnerjevo paravojaško skupino ter na Istočasno je Kijev skoraj sprožil protiofenzivo.

Predsednik Putin ostaja izoliran in ima na vratu nalog za aretacijo Mednarodnega kazenskega sodišča v Haagu (ICC). Na praznovanje dneva zmage je v Moskvo prispelo šest voditeljev Skupnosti neodvisnih držav (SND), ki so parado spremljali s tribun na Rdečem trgu.

Letošnja vojaška parada v Moskvi za dan zmage je precej manjša kot sicer. Posebnega programa ruskega letalstva ni, skozi Rdeči trg je šlo bistveno manj vojakov.

Prav tako tam ne bo pohoda “Nesmrtnega polka”, ko bodo Rusi na paradi ob dnevu zmage na ulicah svojih mest nosili table z imeni svojih prednikov, ki so se borili in umrli v drugi svetovni vojni. V Kremlju trdijo, da slednjega letos zaradi “varnostnih razlogov” ne bo.

vir Foto: Pixabay (fotografija je simbolna)