Velika sobota: Blagoslovi, čaščenje in vigilije

ByMiha Kovač

30. marca, 2024 ,
Foto: Pexels

Velika sobota: Blagoslovi, čaščenje in vigilije

Katoličani po vsem svetu danes obeležujemo Veliko soboto kot dan namenjen celodnevnemu čaščenju Jezusa v grobu, v okviru katerega verniki obiskujemo simbolični grob, postavljen v spomin na Jezusov pokop na Veliki petek. Duhovniki zgodaj zjutraj izvedejo blagoslov velikonočnega ognja in vode, s katerima nato verniki blagoslavljamo svoje domove, kot simbol očiščenja in zaščite.

Duhovnik Bogdan Dolenc je za Radio Slovenija pojasnil, da velikonočni ogenj simbolizira božjo ljubezen, ki se je manifestirala skozi Jezusovo trpljenje in smrt. “Obred morda izhaja iz nekdanjih poganskih pomladnih obredij, posvečenih ognju,” dodaja Dolenc, ki poudarja tudi poseben pomen blagoslovljenega ognja pri pripravi velikonočnih jedi.

Na Veliko soboto verniki v cerkve k blagoslovu prinesemo tradicionalne velikonočne jedi (kruh, pirhe, šunko in hren). Vsaka od teh jedi nosi poseben simbolni pomen: kruh predstavlja božjo dobroto in človeško delo, meso simbolizira Jezusovo telo, pirhi njegove rane, hren pa žeblje križa. “Te jedi nas spominjajo na zadnjo večerjo, ki jo je Jezus obhajal s svojimi učenci,” izpostavlja Dolenc in poziva k spoštovanju hrane ter opozarja na problematiko metanja hrane.

Velikonočni ogenj

Evangeličanska skupnost obeležuje Veliko soboto z lastnimi običaji, med katerimi je tudi prižiganje velikonočnega ognja, vendar brez blagoslova pripravljenih jedi za nedeljski velikonočni zajtrk. V njihovi tradiciji bogoslužja na soboto ne potekajo.

Vrhunec Velike sobote predstavljajo velikonočne vigilije, ki se bodo odvijale v katoliških cerkvah po vsej Sloveniji. Med tem posebnim večernim bogoslužjem, ki označuje prehod iz teme v svetlobo, bodo škofje in duhovniki podeljevali zakramente krsta, obhajila in birmo katehumenom. “Zvonovi in orgle, ki so molčali, se znova oglasijo, simbolizirajoč vrnitev iz ‘romanja v Rim’,” razlaga Dolenc o simboliki vigilije.

Predsednik Slovenske škofovske konference in novomeški škof Andrej Saje bo velikonočno vigilijo vodil v novomeški stolnici sv. Nikolaja ob 19. uri. Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore bo svojo vigilijo daroval v ljubljanski stolnici ob 20. uri, medtem ko bo mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl svojo mašo vodil uro prej v mariborski stolnici.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Pexels