Velika zmaga! Trump lahko kandidira na volitvah!

Donald Trump [Foto: Wikimedia/Gage Skidmore]

Velika zmaga! Trump lahko kandidira na volitvah!

Vrhovno sodišče ZDA je danes zavrnilo poskuse zvezne države Kolorado, da bi umaknila Donalda Trumpa s predsedniške glasovnice. Spomnimo, decembra lani je vrhovno sodišče Kolorada s tesno večino Trumpa razglasilo za prvega predsedniškega kandidata v zgodovini ZDA, ki ga je označilo za neprimernega za Belo hišo. Sodniki so se sklicevali na redko uporabljeno določbo ameriške ustave, ki prepoveduje uradnikom, sodelujočim v “uporu”, opravljanje funkcije. Trumpova vloga v napadu njegovih privržencev na ameriško prestolnico 6. januarja 2021 je bila ključna točka razprave.

Med ustnimi argumenti februarja so skoraj vsi vrhovni sodniki izrazili skepticizem o pooblastilu Kolorada, da Trumpa umakne s predsedniške glasovnice. Izrazili so tudi zaskrbljenost zaradi potencialnega kaosa, ki bi lahko nastal, če bi zvezne države enostransko ugotovile sodelovanje kandidata pri uporu, kar bi povzročilo politične napetosti.

“Pričakoval bi, da bo lepo število zveznih držav reklo, kdor koli že je demokratski kandidat, da te ni na volitvah, druge pa bodo za republikanskega kandidata rekli, da te ni na volitvah. Prišlo bo do tega, da se bo le nekaj držav odločilo predsedniške volitve. . To je precej strašljiva posledica,” je pojasnil sodnik John Roberts.

Velika zmaga za Trumpa

Sodba je velika zmaga za Trumpa, čeprav odločitev ne vpliva na štiri kazenske primere, s katerimi se sooča. Sodišče je bilo soglasno glede ideje, da Trumpa ni mogoče enostransko odstraniti s predsedniške glasovnice. Toda sodniki so bili razdeljeni glede obsega odločitve. Večina je menila, da nobena zvezna država ne more odstraniti kandidata s predsedniške glasovnice, vendar so štirje sodniki menili, da bi moralo sodišče omejiti svoje mnenje.

Trump naj bi imel govor v Mar-a-Lagu in komentiral zadnje dogajanje. Na svojem družbenem omrežju Truth Social je po razsodbi zapisal: “Velika zmaga za Ameriko!!!”

Vrhovno sodišče Kolorada je sprejelo odločitev, da Trumpa umakne iz glasovanja, potem ko je sodnik okrožnega sodišča v Denverju opravil petdnevno zaslišanje in odločil, da je Trump sodeloval pri izgredih 6. januarja. Trumpu je bilo prav tako prepovedano kandidirati v Mainu in Illinoisu v skladu s 14. amandmajem, vendar so bile te odločitve zadržane do odločitve vrhovnega sodišča v primeru Colorada.

Trump je favorit za republikansko nominacijo in se bo verjetno pomeril z Joejem Bidenom na ameriških volitvah novembra. Trumpova edina preostala tekmica za republikansko nominacijo je nekdanja guvernerka Južne Karoline Nikki Haley.

Bela hiša in Bidnova kampanja sta zavrnili komentiranje soglasne odločitve vrhovnega sodišča, ki Donaldu Trumpu dovoli, da ostane na volitvah v Koloradu. Njegova običajna strategija je, da ne komentira pravnih primerov, v katere je vpleten nekdanji predsednik.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Wikimedia/Gage Skidmore