Velike spremembe v Perutnini Ptuj: Konec lastne vzreje na Ptuju?

Piščančje meso [Foto: Pexels]

Velike spremembe v Perutnini Ptuj: Konec lastne vzreje na Ptuju?

Perutnina Ptuj (PP), največje prehransko podjetje v Sloveniji, ki zaposluje več tisoč ljudi, je od leta 2019 v lasti ukrajinskega živilskega koncerna MHP. Po neuradnih informacijah naj bi se na Ptujskem v prihodnje prenehala vzreja lastne jate, poroča MMC RTV SLO.

Podjetje je pred ukrajinskim lastništvom tri leta pripadalo ruskemu podjetju SIJ. Skupina PP je v skoraj desetletju s tujimi lastniki povečala proizvodnjo, več kot podvojila prihodke na pol milijarde evrov, izboljšala plače zaposlenim in za naložbe v petih letih v več državah na Balkanu namenila približno 160 milijonov evrov. Do leta 2027 želi prihodke povečati na milijardo evrov. Kljub temu Slovenija z rastjo podjetja izgublja svoj pomen za ukrajinski koncern, navaja MMC RTV SLO.

Čeprav številke govorijo v korist ukrajinskim lastnikom, smo priča spremembam. Slovenski rejci perutnine, ki sodelujejo s podjetjem in so bili nekoč pomembni lastniki, postajajo vse manj pomembni, saj se vse več perutnine redi na Balkanu.

Podjetje ne bo več imelo lastne jate?

MMC RTV SLO sklicujoč se na neuradne informacije poroča, da naj bi na Ptujskem v prihodnje prenehali vzrejati lastno jato. V Perutnini Ptuj se sicer radi pohvalijo, da večino najkakovostnejših slovenskih piščancev izvozijo v Avstrijo in Švico. Vendar pa se poraja vprašanje, od kod prihaja meso na slovenske krožnike, poroča MMC RTV SLO.

Perutnina Ptuj prav tako najema približno 4000 hektarjev zemlje iz Sklada kmetijskih zemljišč, do katere bi radi prišli slovenski kmetje, tudi zaradi protipoplavnih ukrepov, zaradi katerih bodo ob zemljišča zaradi ureditve suhih zadrževalnikov. Perutnina s Panvito in še nekaterimi drugimi podjetji prejema tudi zajetne državne subvencije. Sklad naj bi obema podjetjema v tuji lasti, kar je zakonsko dopustno, predčasno podaljšal najemne pogodbe.

Preoblikovanje v holding

Perutnino Ptuj naj bi preoblikovali v holding, je marca letos razkril predsednik uprave Perutnine Ptuj Enver Šišić. “Perutnina Ptuj Slovenija bo sestavni del holdinga in menedžment Perutnine Ptuj Slovenija bo sedel tam, kjer je vedno sedel, na Ptuju. Uprava holdinga, mogoče dvajset ljudi, bo upravljala generalno strategijo, investicije, plane itd. Sedela bo lahko na Dunaju, v Zagrebu, lahko v Ljubljani, ne vemo še, to za Slovenijo nič ne spremeni,” je povedal Šišić.

Pomembno je opozoriti, da so tuji zasebni lastniki v Perutnini Ptuj vse redkeje dosegljivi za pojasnila novinarjem, z izjemo lastnih promocijskih dogodkov, poroča MMC RTV SLO.

Perutnino Ptuj naj bi preoblikovali v holding, je marca letos razkril predsednik uprave Perutnine Ptuj Enver Šišić. “Perutnina Ptuj Slovenija bo sestavni del holdinga in menedžment Perutnine Ptuj Slovenija bo sedel tam, kjer je vedno sedel, na Ptuju. Uprava holdinga, mogoče dvajset ljudi, bo upravljala generalno strategijo, investicije, plane itd. Sedela bo lahko na Dunaju, v Zagrebu, lahko v Ljubljani, ne vemo še, to za Slovenijo nič ne spremeni,” je povedal Šišić.

A morda ni odveč opozoriti na dejstvo, da so tuji zasebni lastniki v Perutnini Ptuj vse redkeje dosegljivi tudi za pojasnila novinarjem, z izjemo lastnih promocijskih dogodkov.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Pexels