Veliki Britaniji grozi tehnična recesija

ByA.K.

12. januarja, 2024 ,
Foto: Pexels

Veliki Britaniji grozi tehnična recesija

Več ekonomistov je izrazilo zaskrbljenost glede gospodarske prihodnosti Velike Britanije. Ekonomisti opozarjajo, da bi država lahko konec lanskega leta zdrsnila v tehnično recesijo. Kljub novembrski rasti BDP za 0,3 odstotka tveganje za recesijo ostaja na mizi.

Da bi se Velika Britanija formalno uvrstila v tehnično recesijo, bi morala v obdobju od oktobra do decembra drugega zaporednega četrtletja doživeti padec gospodarske rasti. Če bi se to zgodilo, bi to lahko imelo resne politične posledice. Volitve so namreč zelo blizu. Odgovorni na uradu za državno statistiko opozarjajo, da majhni padci četrtletnega BDP ne pomenijo nujno recesije.

Glede na besede Yael Selfin, glavnega ekonomista pri KPMG, so gospodarski obeti trenutno slabi, z morebitno tehnično recesijo v drugi polovici leta 2024, zlasti glede na pričakovani učinek preprečevanja industrijske recesije v decembru. Čeprav se izogiba recesiji, naj bi gospodarstvo še naprej stagniralo.

Na robu recesije

Richard Carter, direktor podjetja Quilter Cheviot, meni, da je Združeno kraljestvo še vedno na robu recesije, predvsem zaradi visokih obrestnih mer, ki negativno vplivajo na rast. Carter pravi: “Gospodarstvo Združenega kraljestva je novembra zraslo za skromnih pozitivnih 0,3 odstotka na mesečni ravni in po nepričakovanem krčenju za 0,3 odstotka oktobra. To povečanje v novembru je dovolj, da se gospodarstvo Združenega kraljestva v teh dveh mesecih ponovno vzpostavi na ravni rasti, vendar predstavlja velik pritisk na številke za december. Številke kažejo, kako negotov je položaj za britansko gospodarstvo, in še bolj pritiskajo na centralno banko, da zniža obrestne mere.”

Suren Thiru, direktor ekonomije pri ICAEW, pravi, da se razlogi za morebitno znižanje obrestnih mer v Združenem kraljestvu povečujejo, medtem ko se gospodarstvo trudi okrevati. “Novembrsko okrevanje morda ni bilo dovolj, da bi preprečilo majhno tehnično recesijo ob koncu leta 2023, pri čemer bodo padajoči življenjski stroški in visoki stroški izposojanja verjetno omejili proizvodnjo decembra.”

Glede prihodnosti Združenega kraljestva za leto 2024 je situacija še vedno negotova. Poleg visokih obrestnih mer so visoki stroški izposojanja, šibkejše povpraševanje potrošnikov in zmerno višja brezposelnost izzivi, ki bi lahko omejili gospodarsko aktivnost. Ali bo britansko gospodarstvo zdrsnilo v recesijo ali ne, ostaja vprašanje za prihodnje leto. Znaki pa za zdaj niso preveč obetavni.

vir; Foto: Pexels; Portal24