Verk: Vlada bo “omejila stavko in zmagala tako ali drugače”

UE Ljubljana, čakanje [Foto: Darko Bulat X/fotografija je simbolna]

Verk: Vlada bo “omejila stavko in zmagala tako ali drugače”

Vlada se sooča s težavami pri reševanju stavke upravnih enot, kar je sprožilo različne odzive. Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je ostro kritiziral vladne napovedi glede interventnega zakona, ki bi lahko vplival na pravico do stavke. Verk namreč meni, da je vlada stavkovni sporazum z upravnimi enotami predlagala s figo v žepu.”

Ministrstvo za delo zanika, da bi se koalicija pogovarjala o kakršnem koli zakonu, ki bi omejeval stavko. Kljub temu pa je podpredsednik vlade in minister za delo Luka Mesec po torkovem sestanku koalicijskih partnerjev napovedal interventni zakon za reševanje čakalnih vrst in nerešenih primerov na upravnih enotah. “Pričakujte interventni zakon glede tega,” je napovedal Mesec.

Verk je komentiral, da je vlada s to napovedjo otežila sprejemanje stavkovnega sporazuma, saj je le 18 upravnih enot sporazum sprejelo, osem jih je bilo proti, ostale pa še niso podale svojega mnenja. “Polovica upravnih enot se še ni izrekla o tem, ali bi stavkovni sporazum podpisala ali ne,” je dejal Verk.

Besedilo, ki je bilo objavljeno o tem, pač nakazuje na to, da bo vlada z interventnim zakonom, kar pomeni še pred parlamentarnimi počitnicami, uredila zadeve na upravnih enotah. Večina ljudi je to razumela, da gre za nekak nasilen poseg, kjer bi z zakonom, tako kot so zdravnikom, omejili stavko do te meje, da stavka ne bi bila mogoča.

Frančišek Verk

Figa v žepu

Ministrstvo za delo je pojasnilo, da interventni zakon, ki ga pripravlja ministrstvo za javno upravo, obravnava drugo tematiko in nikakor ne vsebuje ukrepov za omejevanje pravice do stavke. Verk pa meni, da interventni zakon pomeni, da bo vlada “omejila stavko in zmagala tako ali drugače”, kar ni bilo pričakovano. Dodal je, da vlada obravnava sporazum “s figo v žepu”, kar povzroča dodatno nezadovoljstvo med upravnimi enotami.

Verk je še poudaril, da je objavljeno besedilo zakona nakazovalo na možen nasilen poseg, kjer bi se stavka omejila do te mere, da ne bi bila mogoča. “V isti sapi, ko naj bi se sporazumeli, daš malo korenčka, potem pa že groziš z gorjačo,” je komentiral Verk za TV Slovenija.

Napoved interventnega zakona je po njegovih besedah demotivirala upravne enote, da bi karkoli podpisale, saj menijo, da je sporazum “po domače rečeno, nateg”. Verk pričakuje, da bodo upravne enote v sredo podale svoje odgovore glede stavkovnega sporazuma. Opozoril je, da bi prekinitev stavke na silo pomenila pomanjkanje delovne sile, saj že zdaj primanjkuje zaposlenih, ki se zatekajo tudi k bolniškim odsotnostim. “Potem pa bo lahko delal tisti, ki bo sprejel ta zakon,” je poudaril.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Darko Bulat X/fotografija je simbolna