Vesoljske bitke: Kako Rusija, ZDA in Kitajska oblikujejo novo fronto vojne

Vesolje/fotografija je simbolna [Foto: Pexels]

Vesoljske bitke: Kako Rusija, ZDA in Kitajska oblikujejo novo fronto vojne

V zgodnjih urah ruske invazije na Ukrajino februarja 2022 je poleg kopenskega napada potekala še ena, manj opazna, a enako pomembna ofenziva – kibernetski napad, ki je ohromil satelitsko komunikacijsko omrežje. Zahodne vlade trdijo, da je bil ta tehnološki napad, sprožen eno uro pred kopenskim napadom, namenjen motenju poveljevanja in nadzora Kijeva v ključnih trenutkih začetka vojne.

Kibernetski napad je prizadel modeme, povezane s satelitom, kar je povzročilo daljnosežne posledice. Prekinitev internetnih povezav je prizadela več deset tisoč ljudi in podjetij po vsej Evropi ter zaustavila vetrne turbine v Nemčiji. Ukrajina je bila primorana poiskati alternativne načine za dostop do interneta.

Ta dogodek je nacionalnim vladam in varnostnim analitikom pokazal, kako ranljivi so sateliti med vojno. Sateliti igrajo ključno vlogo pri vojaških operacijah, vzdrževanju komunikacij in izstrelitvi ali odkrivanju orožja. Zaradi tega postajajo glavni cilji v sodobnih konfliktih.

Medtem ko države in podjetja gradijo konstelacije satelitov, se vse več vlad osredotoča na tehnologije, ki lahko zmotijo ali celo uničijo sovražnikove satelite. V vesolju se uporabljajo motilci signalov, visokozmogljivi laserji za zaslepitev slikovnih senzorjev, protisatelitski izstrelki in vesoljska plovila, ki lahko motijo delovanje drugih satelitov. Analitiki opozarjajo, da vodilne sile, kot so ZDA, Rusija in Kitajska, razvijajo protivesoljske tehnologije, ki bi jih lahko uporabili za napad na konkurenčne satelite.

Rusija razvija protivesoljsko orožje?

Leta 2023 so ameriški obveščevalci opozorili, da Rusija razvija vesoljsko protisatelitsko jedrsko orožje, kar je Moskva zanikala. Takšno orožje bi lahko imelo uničujoče posledice, saj bi uničilo satelite, ki so ključni za vremenske napovedi, odziv na nesreče in globalne navigacijske sisteme, ki jih uporabljajo banke, logistična podjetja in reševalne službe.

Prejšnji teden so ZDA obtožile Rusijo, da je izstrelila satelit, ki je “verjetno sposoben napadati druge satelite v nizki zemeljski orbiti”. To je bila le zadnja izmed ruskih izstrelitev “protivesoljskih sistemov” po letih 2019 in 2022.

Rusija in Kitajska sta v zadnjih letih napredovali pri razvoju tehnologij za napade na satelite, medtem ko ZDA krepijo svoje raziskave in zmogljivosti na tem področju. Geopolitična rivalstva se stopnjujejo, in tako Peking kot Moskva iščeta načine za onemogočanje ameriške uporabe vesoljskih tehnologij.

Ameriška premoč v vesolju

Po razpadu Sovjetske zveze je Amerika postala prevladujoča sila v vesolju. Rusija in Kitajska si prizadevata spremeniti to situacijo. Ameriška fundacija Secure World Foundation (SWF) je v letnem poročilu razkrila, da Rusija obnavlja svoje programe za protisatelitsko orožje iz obdobja hladne vojne, vključno z razvojem laserskega sistema za motenje izvidniških satelitov.

Novi dokazi kažejo, da Rusija razvija tudi vesoljsko tehnologijo za motenje satelitskih signalov v orbiti. Rusija je izstrelila vesoljska plovila, ki lahko spremljajo tuje satelite, kar bi lahko bili preizkusi orožja.

Kitajska je svoje protivesoljske ambicije razkrila leta 2007, ko je izstrelila raketo za sestrelitev enega svojih vremenskih satelitov. Od takrat je izvedla več poskusov, ki bi lahko izboljšali njeno sposobnost ciljanja satelitov. Ameriške vesoljske sile verjamejo, da Kitajska razvija motilce za ciljanje satelitskih komunikacij in zemeljske laserske sisteme.

Rusija je Zahod obtožila uporabe komercialnih satelitskih sistemov v vojaške namene in opozorila, da bi lahko “kvazicivilna infrastruktura postala legitimna tarča maščevanja”. Prav tako so obtožili Rusijo kibernetskih napadov na konstelacijo satelitov Starlink, ki jo upravlja SpaceX in uporablja ukrajinska vojska.

Jedrsko orožje v vesolju

Razvoj jedrskega orožja za uporabo v vesolju bi bil skrajna možnost, saj bi lahko uničil širok spekter satelitov in povzročil dolgotrajne odpadke in radioaktivne odpadke, kar bi orbite naredilo neuporabne za vojaške in civilne namene. Rusija bi lahko razvila takšno orožje zaradi zaskrbljenosti glede ameriških konstelacij, kot je Starlink, meni Tong Zhao iz Fundacije Carnegie za mednarodni mir.

Kitajski raziskovalci so preučevali posledice jedrske detonacije v vesolju. Inštitut za jedrsko tehnologijo je lani objavil raziskavo o učinkih takih eksplozij, opozarjajoč na potencialne učinke na satelite in vesoljska plovila.

Konflikti v vesolju in kibernetski napadi na satelite postajajo vse bolj verjetni v prihodnosti. Svetovne sile se pripravljajo na morebitne vesoljske vojne, kar prinaša nove izzive in grožnje za globalno varnost in stabilnost.

[Vir: CNN]; Portal24; Foto: Pexels/fotografija je simbolna