Vesoljski teleskop James Webb odkril predmete podobne planetom

Vesoljski teleskop James Webb (JWST) je v osupljivem novem pogledu na Orionovo meglico odkril približno 40 parov objektov velikosti Jupitra, ki prosto lebdijo v vesolju, brez povezave z nobeno zvezdo. Ti objekti so prejeli vzdevek Jupiter Mass Binary Objects, ali na kratko “JuMBO”.

Zanimivost odkritja leži v dejstvu, da se ti objekti premikajo v parih, kar je pojav, ki trenutno znanstvenike postavlja pred uganko. “Hipoteza o izmetu je trenutno najbolj priljubljena,” pravi profesor Mark McCaughrean. Obstaja možnost, da so bili JuMBO sprva oblikovani okoli zvezd, vendar so bili zaradi interakcij vrženi v medzvezdni prostor. V tem primeru plinska fizika sugerira, da je težko ustvariti takšne objekte v izolaciji, brez zvezdne interakcije.

S pomočjo izjemne ločljivosti in infrardeče občutljivosti teleskopa JWST so znanstveniki zbrali dragocene informacije, ki dopolnjujejo prejšnje ugotovitve, pridobljene s starejšimi teleskopi, kot je vesoljski teleskop Hubble. Orionova meglica, ali M42, je najbližje znano območje nastajanja zvezd in je dom številnim mladim zvezdam s širokim razponom mas.

Mozaik

JWST je zbral mozaik 700 ogledov te meglice v enem tednu opazovanj, ki prikazuje obsežno prizorišče, polno zvezd, ki so obdane z gostimi diski plina in prahu. Vse to je del širše slike nastajanja in dinamike planetov in zvezd v našem vesolju.

Opazovanje JuMBO ni le osupljivo, ampak postavlja tudi vprašanja o dinamiki izmetovanja planetov iz zvezdnih sistemov in o tem, kako se lahko ti veliki objekti pojavljajo v parih. Dr. Heidi Hammel, ki ni bila del raziskovalne skupine, je izrazila presenečenje nad odkritjem. Pripomnila je, da noben model oblikovanja planetarnega sistema ne napoveduje izmet binarnih parov planetov.

Evropska vesoljska agencija (Esa) bo na svojem portalu EsaSky, ki omogoča javno raziskovanje astronomskih podatkov kmalu objavila celotno sliko M42. Prvi dokumenti, ki opisujejo raziskavo in odkritje JuMBO, bodo objavljeni na strežniku za predtisk arXiv prihajajoči torek. Slednje bo omogočilo širši znanstveni skupnosti, da razpravlja in nadalje raziskuje te fascinantne objekte.

vir Foto: NASA/ESA/CSA/MCCAUGHREAN & PEARSON

Portal24