Veto Rusije in Kitajske na ameriško resolucijo za prekinitev ognja v Gazi

ByA.K.

22. marca, 2024 , , , , , ,
Gaza Izrael [Foto: Zajem zaslona YT/PBS News]

Veto Rusije in Kitajske na ameriško resolucijo za prekinitev ognja v Gazi

Rusija in Kitajska sta v varnostnem svetu Združenih narodov (ZN) uporabili svojo pravico do veta in preprečili sprejetje resolucije, ki so jo predlagale Združene države Amerike. Resolucija je pozivala k takojšnji prekinitvi ognja v Gazi, s ciljem doseči sporazum o izpustitvi talcev. Kljub podpori 11 članic iz 15-članskega Varnostnega sveta, so proti glasovale tri članice, vključno z Alžirijo, arabsko predstavnico, medtem se je Gvajana pri glasovanju vzdržala.

Vasilij Nebenzja, ruski veleposlanik pri ZN, je pred glasovanjem izrazil podporo Rusije zaustavitvi sovražnosti, vendar je kritiziral jezik resolucije kot “filozofsko ubeseditev”, ki po njegovem mnenju ne sodi v dokumente ZN. Ameriški državni sekretar Antony Blinken in veleposlanica Linda Thomas-Greenfield sta bila obtožena “namernega zavajanja mednarodne skupnosti”.

Thomas-Greenfield je po glasovanju kritizirala Rusijo in Kitajsko za njuno “globoko cinično” glasovanje. Obtožil ju je, da sta zavrnila obsoditi Hamasove teroristične napade v južnem Izraelu 7. oktobra. Resolucija bi bila prvič, da bi Varnostni svet neposredno obsodil te napade.

Posebnost te resolucije je bil nenavadni jezik glede prekinitve ognja, ki je “določal nujnost” premirja, ne pa neposredne “zahteve” ali “poziva”. To odraža premik v stališču ZDA, ki se zdaj zdi bolj usklajeno z globalnimi prizadevanji za brezpogojno prekinitev spopadov, kljub prejšnjim ameriškim poskusom povezovanja prekinitve ognja z izpustitvijo izraelskih talcev.

Kljub temu, da bi bila resolucija uradno zavezujoča po mednarodnem pravu, njeno sprejetje ne bi neposredno končalo spopadov ali zagotovilo izpustitve talcev. Vendar bi to predstavljalo povečan pritisk na Izrael, ki se sooča z vedno večjimi napetostmi v odnosih z ZDA, njegovim najbližjim zaveznikom.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Zajem zaslona