Je Ljudmila Novak že vstopila v predsedniško tekmo?

Govorice o tem, da naj bi se NSi dogovarjala s stranko Gibanje Svoboda, krožijo že nekaj časa. Postale pa so še glasnejše po delitvi predsedniških mest v delovnih telesih v Državnem zboru. (O tem smo že pisali TUKAJ.) Stranki se posredno namreč očita, da ustvarja razdor na desnici.

Mnenje Ljudmile Novak šteje. V javnosti in v stranki. Gre za nekdanjo predsednico stranke NSi, za trenutno evropsko poslanko in seveda izkušeno političarko. Po informacijah, ki krožijo v javnosti, cilja neposredno na predsedniški stolček na jesenskih predsedniških volitvah letos.

Kakšno je torej njeno mnenje o bivši vladi oz. točneje o vladi Janeza Janše, v kateri je njena stranka sodelovala?

Ljudmila Novak

Njena stališča o koalicijskih partnerjih, še posebej o SDS in Janezu Janši, sicer niso nova. Letos, v mesecu januarju, je v oddaji “Kdo vam laže” (Nova24TV) predsednik stranke Matej Tonin, o očitkih na račun stališč Ljudmile Novak, dejal:

“Kot upokojena predsednica, nekdanja predsednica ima pač ta privilegij, da lahko gleda nase in šele potem na stranko,” in dodal, da se bodo z Ljudmilo Novak v stranki poglobljeno pogovorili.

Povedal pa je tudi sledeče: »Politika je umetnost mogočega. Tukaj ni prostora za zamere. Vsi ti nastopi naše nekdanje predsednice v preteklosti nam ne koristijo. Tega ne govorim samo jaz, to sem ji osebno že povedal, ampak to poudarjajo številni naši člani. Vendar jo še vedno cenim in upam, da bo spoznala, da tudi če ne mara Janeza Janša, da vsaj ne bo delala stvari, ki škodijo NSI.«

Politika je umetnost mogočega, kjer ni prostora za zamere? Če je temu res tako in besed Ljudmile Novak na posnetku ne vzamemo kot očitek, se poraja logično vprašanje. Ali so v stranki ocenili, da jim spor na desnici tj. s stranko SDS koristi?

Letošnja jesen bo še kako zanimiva. Čakajo nas lokalne volitve in volitve za predsednika države. Medtem, ko bo šlo na lokalnih volitvah za izvršilno moč na terenu, bo šlo v primeru predsedniškega položaja, bolj kot ne, zgolj za prestiž.

Miha Kovač