Videokonference: Kako povečati njihovo učinkovitost?

ByA.K.

6. februarja, 2024 , , ,
Foto: Freepik

Videokonference: Kako povečati njihovo učinkovitost?

Pandemija COVID-19 je spremenila naš način življenja in dela. Delo od doma, virtualni sestanki in videokonference so postali nova realnost, ki zahteva prilagoditve in nove spretnosti komuniciranja. Kako lahko izboljšamo učinkovitost in ohranimo visoko raven povezanosti med udeleženci videokonferenc? V nadaljevanju bomo raziskali ključne smernice za uspešno virtualno komunikacijo.

Postavitev odra: Ključ do profesionalnosti

Priprava na videokonferenco zahteva premišljeno postavitev “odra”. Pravilna osvetlitev je ključna. Zagotovite, da je vaš obraz dobro osvetljen, s svetlobo, ki prihaja od spredaj, ne od zadaj. Napravo (računalnik, kamero) postavite na trdno površino, da preprečite tresenje in nestabilnost slike. Poskrbite, da je delovni prostor urejen in utišajte druge naprave, da lahko ohranite koncentracijo. Virtualna ozadja so lahko koristna, izberite nevtralne barve in bodite pozorni na digitalni halo, ki se lahko pojavi pri premikanju. Za zagotovitev kakovostnega zvoka priporočamo uporabo mikrofona s priponko ali slušalk.

Izkoristite svojo držo: Neverbalna komunikacija v svetu videokonferenc

Neverbalna komunikacija ima pomembno vlogo tudi v videokonferencah, kjer je običajno viden le zgornji del telesa. Aktiven obrazni izraz, odprta drža telesa in smiselne telesne kretnje pripomorejo k jasni in učinkoviti komunikaciji. Ohranite stik z očmi, kar povečuje občutek povezanosti. Drža telesa naj bo odprta, izogibajte se nagnjenju preveč naprej ali nazaj, kar lahko ustvari napačen vtis. Prilagodite velikost gibov rok glede na občinstvo, izogibajte se pretiranemu mahanju rok in ohranite primerno razdaljo od kamere.

Ključni nasveti za učinkovite videokonference… več na Govorica telesa.

Foto: Freepik; Portal24