Vingegaard premagal Pogačarja v sprintu, Roglič padel na zadnjem spustu

Vingegaard [Foto: Tour de France X/2023/fotografija je simbolna]

Vingegaard premagal Pogačarja v sprintu, Roglič padel na zadnjem spustu

Jonas Vingegaard iz ekipe Visma Lease a Bike je četrtič v karieri slavil etapno zmago na prestižni dirki. Za njim je 25 sekund kasneje v cilj prišel Remco Evenepoel (Soudal Quick Step), ki je s tem obdržal drugo mesto v skupnem seštevku. Četrto mesto je osvojil Primož Roglič (Red Bull Bora Hansgrohe), ki je zaostal 55 sekund, potem ko je na zadnjem spustu padel. Zaradi padca v zadnjih treh kilometrih so mu vseeno šteli čas Evenepoela.

Vingegaard je na vzponu na Col de Pertus pridobil sekundo v primerjavi s Tadejem Pogačarjem in se v skupnem seštevku približal na osem sekund zaostanka. Pogačar, ki je prevzel vodstvo v boju za pikčasto majico najboljšega na gorskih ciljih, ima zdaj minuto in šest sekund prednosti pred Evenepoelom. Roglič je četrti s skupnim zaostankom dveh minut in 15 sekund.

Vse je bilo zelo čustveno. Ne morem verjeti, da mi je uspelo po takem padcu. Če pomislim, kaj sem dal vse skozi zadnje tri mesece. Brez družine mi nikoli ne bi uspelo. Vesel sem, da sem tu. Res mi veliko pomeni. Družina me je podpirala ves čas. Prvemu napadu nisem mogel slediti. Bil je res močan. Nisem si mislil, da se bom vrnil, a sem vztrajal in se boril. Ujel sem ga, potem pa mi ga je uspelo premagati v sprintu. Pred tremi meseci si ne bi mislil, da mi bo uspelo.

Jonas Vingegaard

Etapa je kolesarje popeljala po zahtevni 211 kilometrov dolgi trasi od Evaux-les-Bainsa do Le Liorana, z vključitvijo šestih kategoriziranih vzponov. Na poti so najdlje v ospredju vztrajali Richard Carapaz, Ben Healy (oba EF Education EasyPost) in Oier Lazkano (Movistar). UAE ekipa Pogačarja je nato prevzela pobudo in poskrbela za selekcijo, ubežniki pa so bili ujeli.

600 metrov pod vrhom prelaza in dobrih 31 kilometrov pred ciljem je napadel Pogačar. Roglič in Vingegaard sta se podala v lov, medtem ko je Evenepoel zaostal. Vingegaard je nato ulovil Pogačarja na vzponu na Col de Pertus in ga prehitel v sprintu. Na koncu sta favorita obračunala za zmago, medtem ko je Roglič zaradi padca izgubil nekaj časa.

Rolf Aldag, športni direktor moštva Red Bull Bora Hansgrohe, je po etapi pojasnil, da je Roglič padel zaradi spolzkega cestišča, a se počuti dobro in njegova forma napreduje.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Tour de France X/2023