Vino in rum: angolski proizvajalci, ki uspevajo doma, se spogledujejo s svetovnim trgom. Z zemljo in podnebjem, ki omogočata kar dve trgatvi na leto, je angolski vinograd Vale do Bero v bogati kmetijski provinci Namibe primer, kako pridelovalci zadovoljujejo povpraševanje na domačem trgu.

Vale do Bero ima 25 hektarjev zemlje in proizvede ker 80.000 steklenic opojne pijače na leto. Lastnik Paulo Murias je bil zdravnik, ki se je v vinogradništvo podal za hobi, medtem ko je poskušal gojiti oljke.

»Ker se oljke niso obnesle, sem šel k drugi kulturi, v kateri sem se identificiral od začetka, to je bila kultura vinske trte, z idejo, da bi tukaj poskusil pridelati vino. In ta načrt je bil, lahko rečemo, uspešen že od samega začetka.«

Paolo Murias

Murias priznava, da sta dve trgatvi na leto uspehu v pomoč. V večini drugih držav, kot so Francija, Italija in Španija, je samo ena trgatev v koledarskem letu.

In kakšne trte je posadil? Múrias se je držal stvari, ki so blizu angolski avtohtonosti.

»Za portugalsko grozdje sem se odločil iz preprostega razloga, ker je angolsko prebivalstvo navajeno okusa portugalskega vina in zato sem se odločil, da jih, kar zadeva sorte vinske trte, uvozim iz Portugalske. Grozdje absorbira celotno okolje, terroir, ki vključuje to delo. Tako da trenutno mislim, da je Vale do Bero pravzaprav tako rekoč okus angolskega vina.«

Paolo Murias
Caxaramba: destilarna ruma

Cilj destilarne ruma Caxaramba v provinci Benguela je, v sodelovanju z namibijskimi pridelovalci vina, z izvozom doseči svetovni trg . Lastnik Ricardo Guerra prihaja iz družine z dolgo tradicijo vinarstva na Portugalskem. Je tudi Angolec pete generacije.

»Trenutno, od leta 2010, odkar smo začeli, so to te sanje, ta izkušnja. Delamo s hrastovimi sodi iz francoskega in ameriškega hrasta. Tukaj imamo okoli 50.000 litrov ruma in za teh 50.000 litrov moramo fermentirati skoraj 500.000 litrov vina.”

Ricardo Guerra

Caxaramba večino svojih zalog kupi in proda v Angoli, s čimer se izogne ​​odvisnosti od uvoza.

Zdaj želi Guerra proizvodnjo bistveno razširiti in angolski rum ponesti v svet.

»V naslednjih 10 letih bi namesto 50.000 litrov na leto želel, da starati 500.000 litrov na leto. To je cilj, ki ga imamo. Mislim, da je možno. Potem želimo seveda internacionalizirati našo blagovno znamko. Našo blagovno znamko želimo pokazati svetu, ker verjamemo, da imamo poseben izdelek.«

Ricardo Guerra

In zakaj je rum Caxaramba tako poseben?

»To čutite, vso njegovo zapletenost. Ni tako močno. Ne čutite alkohola, čutite pa strukturo, okus lesa. Zato je edinstven, zato je poseben in zato sem vso svojo strast vložil tukaj v te sode. Torej … na zdravje!«

Ricardo Guerra

Vir: Euronews

Foto: Ver Angola