Z virtualno okroglo mizo 30 let Slovenije v OZN – pogled v preteklost in prihodnost. Ministrstvo za zunanje zadeve je dogodek pripravilo skupaj z Društvom za Združene narode za Slovenijo. Zaključila se je kampanja “30 let Slovenije v OZN”.

Panelisti so vsak na svoj način vpeti v delo Združenih narodov. Razpravljali pa so o Organizaciji združenih narodov (OZN, United nations – UN, ang.) in vlogi Slovenije v njej. Dogodek je moderiral dr. Andraž Zidar.

Veleposlanik Igor Jukič je generalni direktor za multilateralo in razvojno sodelovanje. Izpostavil je dejavno vlogo  Slovenije v OZN. V perspektivo sedanjih globalnih razmer in razmerij pa je kot temeljno načelo in ključni odgovor na izzive sodobnega sveta postavil učinkovit multilateralizem.

Veleposlanik dr. Andrej Benedejčič je služboval na številnih slovenskih veleposlaništvih in misijah. Tudi pri OZN v New Yorku ter pri OVSE in drugih mednarodnih organizacijah na Dunaju. Predstavil je pomembne mejnike za Slovenijo v preteklih 30 letih članstva.

Zasl. profesor dr. Bojko Bučar, dolgoletni predsednik Društva za Združene narode za Slovenijo, je predstavil vlogo društva. Zlasti pri seznanjanju slovenske javnosti z dejavnostmi OZN.

Izredni profesor dr. Boštjan Udovič je kot opazovalec slovenske diplomacije podal oceno uspešnosti Slovenije v OZN. Spregovoril o izzivih, ki so pred njo.

Atašejka Sabina Carli, nekdanja mladinska delegatka Slovenije pri OZN, pa je predstavila pomen mladih za OZN.

Kampanja

Ob letošnji 30. obletnici članstva Slovenije v OZN je v sodelovanju Ministrstva za zunanje zadeve in Društva za Združene narode za Slovenijo potekala kampanja 30 let Slovenije v OZN. Namen kampanje je bil Organizacijo združenih narodov ter dosežke in aktivnosti Slovenije znotraj organizacije približati splošni slovenski javnosti, zlasti mladim.

Od 1. do 31. maja je MZZ RS v objavah na družbenem omrežju Facebooku vsak dan predstavili določen vidik delovanja Slovenije v Združenih narodih ali v eni od specializiranih agencij. Od članstev Slovenije v izvršnih odborih teles in specializiranih agencijah OZN pa do reševanja globalnih izzivov.

Vir: MZZ RS

Foto MZZ RS

By A.K.

Komentar: