Višje plače pomočnic vzgojiteljic, dogovor dosežen

ByA.K.

11. januarja, 2023 , ,

Glede plač pomočnic vzgojiteljic dosežen dogovor, protestnega shoda najverjetneje ne bo

Med SVIZ-om in vlado je prišlo do dogovora o dvigu plač pomočnic vzgojiteljic za štiri plačne razrede. Če predlog potrdita tako glavni odbor sindikata kot vlada, bo glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj predlagal odpoved za soboto napovedanega shoda.

Vladna stran pogajanja s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) ocenjuje kot pomemben napredek. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je v izjavi po pogajanjih povedala, da je vladna stran zadovoljna. Po besedah ministrice so parafirali besedilo, po katerem se bodo plače pomočnic vzgojiteljic dvignile z izhodiščno 22. plačnega razreda v 26. plačni razred. To bi po nekaterih predhodnih ocenah lahko pomenilo dvig plač za okoli 12 oziroma 13 odstotkov.

“Za pomočnice vzgojiteljic, smo se dogovorili, da dvigujemo plačne razrede 3 + 1 v začetku kariere, potem 3 + 1 v nadaljevanju in tistim pomočnicam vzgojiteljic, ki so v drugi polovici svojega kariernega razvoja, pa se izhodišče dvigne za dva plačna razreda,” je pojasnila ministrica.

Pogajanja s sindikatom SVIZ je ministrica Ajanović Hovnik komentirala tudi na današnji novinarski konferenci. Poudarila je, da so pogajanja potekala predvsem v luči pete točke dogovora doseženega na centralnih pogajanjih oktobra 2022. Ministrstvo se je takrat zavezalo, da bo realiziralo v preteklosti dosežene dogovore oziroma do konca izvedene zakonske zahteve, ki jih ima država do sindikatov.

“Pomočnice vzgojiteljic so bile že v preteklosti vpisane pod večstopenjski naziv, nikoli pa niso bile uvrščene v plačne razrede,” je spomnila. Ponedeljkova pogajanja so bila torej izvedena v sklopu zakonske obveznosti, da se pomočnice vzgojiteljic uvrsti v plačne razrede.

“Gre za realizacijo v preteklosti sklenjenih dogovorov,” je dejala ministrica. Dodala je, da bo ministrstvo za javno upravo prihodnji teden prestavilo načrt dela v letu 2023.

Dogovor tudi glede mladih raziskovalcev in asistentov

“Uspeli smo se zbližati tudi glede mladih raziskovalcev in asistentov in tudi četrtega naziva v šolstvu, kot smo v oktobru vnesli ta naziv v zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja,” je dejala ministrica za javno upravo. Kot najtrše orehe, ki jih bo treba streti v nadaljevanju pogajanj, je omenila nesorazmerja, zaostanek plač učiteljev in vzgojiteljic v primerjavi z nekaterimi drugimi plačnimi skupinami.

Minister za izobraževanje, znanost in šport, ki opravlja tekoče posle, Igor Papič je medtem ocenil, da so dosegli pomemben napredek. 

“Zame osebno je izjemno pomemben tudi dogovor glede mladih raziskovalcev, ki bi tudi z upoštevanjem dviga 1. aprila dobili štiri plačne razrede več in pristali v 36. plačnem razredu. Tudi delna korekcija za delovno mesto asistenta brez doktorata na pedagoškem področju in prav tako asistenta na raziskovalnem področju,” je pojasnil. Papič pogajanja ocenjuje kot pomemben korak na poti do končnega celostnega sporazuma.

Če bo dogovor potrjen, bo Štrukelj predlagal odpoved protestnega shoda

“Če bo prišlo do realizacije tega, kar smo se danes dogovorili, bo protestni shod izgubil svoj smisel. Za to sta pomembni dve točki. Eno je torkova seja glavnega odbora SVIZ-a in seja vlade, ki mora to potrditi. In seveda, če bosta oba ta pogoja izpolnjena, potem je možno govoriti o pomembnem napredku in preboju,” je povedal glavni tajnik SVIZ-a Branimir Štrukelj.

Če predlog potrdita tako glavni odbor SVIZ-a kot vlada bo tako uresničena ena glavnih stavkovnih zahtev, zato bo predlagal odpoved za soboto napovedanega shoda.

V SVIZ-u računajo na to, da se bodo pogajanja za sklenitev stavkovnega sporazuma tudi o drugih zahtevah nadaljevala in da bodo tudi tam podobno uspešni, kot so bili doslej. Štrukelj od vlade pričakuje “boljšo konstruktivnost”, ko se bodo pogajali o drugih zahtevnih vprašanjih.

vir

Ne spreglejte…

Anketa: precejšen padec podpore vladi in Gibanju Svoboda

V januarski anketi, ki jo je za časnik Delo izvedla Mediana, je v primerjavi z decembrom opaziti padec podpore vladi in največji vladni stranki. Delež tistih, ki delo vlade ocenjujejo kot pozitivno in zelo pozitivno, se je z decembrskih 45 odstotkov znižal na dobrih 36 odstotkov. Gibanje Svoboda bi volilo 29,1 odstotka anketirancev (decembra 34,1)… več tukaj.