Višje sodišče v Ljubljani je pritrdilo presoji sodišča prve stopnje, ki je v celoti zavrnilo tožbeni zahtevek SDS-a in njenega predsednika Janeza Janše do akademika Rudija Rizmana. Rizman pravi, da je v demokratični družbi je legitimno kritizirati oblast.

Profesorja Rudija Rizmana so v SDS-u tožili, ker je v oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija februarja 2020 med drugim dejal:

“pride na čelo vlade stranka oziroma njen voditelj, ki v bistvu zagovarja avtoritarne ideje, ki ga financira seveda tudi tuja stranka oziroma tuj režim. Tu mislimo seveda na madžarskega, in seveda kot tak pospešuje politično retoriko, ki se opira na ksenofobijo, izključevanje, nasprotovanje pravni državi … to dejstvo je seveda srhljivo. Dejstvo, da se neka stranka financira iz tujine”.

Rudi Rizman

SDS je od Rizmana je zahtevala preklic izjave in 8000 evrov odškodnine.

Odločitev sodišča

Višje sodišče pa je zdaj odločilo, da je akademikova kritika financiranja SDS-a utemeljena. In sicer na obširnem medijskem poročanju o financiranju SDS-a in o medijih, ki so povezani z SDS-om. Pa tudi na preiskavah Nacionalnega preiskovalnega urada in parlamentarne komisije Državnega zbora. Navedeno daje zadostno dejstveno podlago njegovi kritiki politične stranke SDS, je navedlo višje sodišče.

Tako je ugotovilo, da gre pri Rizmanovi izjavi za dopustno kritiko delovanja stranke SDS. Presodilo je tudi, da je “malo prostora za omejitev svobode izražanja, kadar pride do trka ugleda politične stranke in pravice posameznika do svobode izražanja. To še toliko bolj v primerih, kadar izjavo poda predstavnik civilne družbe”.

Rizman pravi, da je s svojo izjavo posodil glas danes zgodovinski izjavi 150 akademikov in intelektualcev, ki so februarja 2020 svarili pred nastopom avtoritarne oblasti Janeza Janše in njegove stranke.

Okrajno sodišče v Kamniku je sicer tožbeni zahtevek s pojasnilom, da politična stranka sodi med t. i. absolutne javne osebe, ki so dolžne trpeti največji poseg v njene osebnostne pravic zavrnilo že julija 2021. Odločilo je še, da mora stranka Rizmanu povrniti dobrih 2000 evrov pravdnih stroškov.

Vir: MMC RTV Slovenija

Foto: Arhiv MMC RTV Slovenija