Visoke položnice ogrevanja razburile Velenjčane

ByA.K.

15. januarja, 2024 , ,
Foto: Freepik

Visoke položnice ogrevanja razburile Velenjčane

V Velenju so občani zaradi visokih cen ogrevanja za mesec december izjemno razburjeni. Šok ob prejemu položnic je še toliko večji, saj je bil december nadpovprečno topel, mnogi pa so bili zaradi praznikov bili od doma. Slednje pomeni, da niso imeli radiatorjev prižganih, vendar morajo nekateri zdaj za ogrevanje plačati več kot 300 evrov. Po občini se širijo pozivi k protestu. Komunalno podjetje Velenje pa trdi, da je treba spremeniti življenjske navade.

Štiričlanska družina v Velenju, ki živi v 58 kvadratnih metrov velikem stanovanju, je prejela položnico za ogrevanje za december, ki znaša kar 378 evrov. Prejšnji mesec so sicer plačali 285 evrov. To je še posebej presenetljivo, saj je bil december izjemno topel z najvišjimi temperaturami od leta 1950, pravi ena od občank. Drug uporabnik je cinično zapisal: “Po radiatorjih se mi pretaka kraški teran, iz pipe mi teče viski, grejejo me posebej negovane merino ovčke, vse se pretaka po zlatih ceveh in končna poraba se odčita na Rolexovem števcu.”

Odziv Komunalnega podjetja Velenje

Visoke položnice so med Velenjčani sprožile val razburjenja, zato se že širijo pozivi k protestu, ki naj bi ga kmalu organizirali. Komunalno podjetje Velenje se je odzvalo na zaskrbljenost občanov in pojasnilo, da nazadnje niso dvignili cen ogrevanja 1. maja lani, vendar so to storili zaradi povišanja povprečne nakupne cene toplote iz Termoelektrarne Šoštanj, kar potrjuje Agencija za energijo. Variabilni del cene toplote ostaja nespremenjen.

Mestna občina Velenje pa pravi, da so cene ogrevanja v letih 2022 in 2023 kar trikrat podražili, zaradi višjih cen emisijskih kuponov, ki jih morajo plačevati za ogrevanje. Del stroškov so občine ustanoviteljice krile, kar je ogrozilo poslovanje Komunalnega podjetja Velenje.

Direktor podjetja Gašper Škarja je pojasnil, da je decembra poraba toplote dvakrat večja kot novembra. Na Mestni občini Velenje pravijo, da so zaradi ugodnih cen v preteklosti še vedno med največjimi porabniki toplotne energije v Sloveniji. Škarja je poudaril, da so višje cene delno posledica davka na dodano vrednost in rasti cen emisijskih kuponov. Prav tako je pozval občane, naj prilagodijo svoje življenjske navade in varčujejo pri ogrevanju.

Na občini so poudarili, da župan ni tisti, ki določa ceno ogrevanja v občini. Občane so pozvali, naj se za več informacij obrnejo na komunalo in upravnike večstanovanjskih stavb. Komunala omogoča tudi možnost obročnega odplačevanja. Najranljivejšim skupinam pa nudijo možnost zaprositi za 30 evrov visok toplotni dodatek. Občina razmišlja o razširitvi kroga upravičencev, da bi pomagala čim več gospodinjstvom. Direktor komunale je zaključil z zagotovilom, da so dosegljivi za vsa pojasnila prek telefona in elektronske pošte.

vir; Foto: Freepik; Portal24